Resentimentele sunt toxice – cum scăpăm de ele?

Nu este un secret faptul că o ranchiună îți poate răpi bucuria de a trăi. Secretul este să înveți cum te poți elibera de resentimente. Pentru mulți oameni, trăirea cu resentimente a devenit un obicei zilnic.

Mulți oameni se desprind de resentimentele profunde aplicând principiile din programele de recuperare în 12 pași.

Învățarea de a da drumul la resentimente este de fapt un subiect important la alcoolicii anonimi. Unul dintre aforismele lor cel mai frecvent repetate despre resentimente ar fi: ”este ca și cum ai bea otravă și apoi ai aștepta să moară altcineva”. Celor care doresc să fie sobri cu succes îi sfătuiesc să înceteze să mai bea otrava resentimentelor.

Aceleași principii care au ajutat mulți oameni în vindecarea de alcool să-și depășească resentimentele pot ajuta pe oricine are dificultăți începând prin a zâmbi.

În acest sens, iată patru pași pe care îi poți face pentru a scăpa de sângele rău pe care l-ai putea avea împotriva unei persoane din viața ta care s-a transformat cu timpul în otravă:

Scrie cui porți ranchiuna, cauza, modul în care resentimentul îți afectează viața și partea ta în alimentarea acelui resentiment. Acesta este un prim pas fundamental în găsirea eliberării dintr-o ranchiună. Va funcționa numai dacă ești dispus să fii sinceri fără teamă.

Când scrii aceste lucruri, poate fi foarte util să creezi patru coloane pe o foaie de hârtie și să organizezi notele în consecință. În prima coloană, intitulată „Resentimente”, denumește persoana sau instituția pe care ești supărat. În cea de-a doua coloană, intitulată „Cauza”, reține daunele sau nedreptățile care ți-au provocat legitim resentimentul.

A treia coloană se numește „Zonele interesante ale vieții mele”. În această coloană, vei enumera șapte categorii. Include: mândrie; relații personale; stima de sine; securitate; ambiție; portofel… și relații sexuale. În fiecare categorie, răspunde cu sinceritate la următoarele întrebări:

Despre mândrie … Cum afectează acest resentiment la felul în care mă văd alții?
În ceea ce privește relațiile personale … Cum afectează acest resentiment modul în care îi tratez pe alții?
În ceea ce privește stima de sine … Cum afectează acest resentiment felul în care mă văd eu însumi?
Cât despre securitate … Cum afectează acest resentiment al meu bunăstare fizică? Starea mea emoțională?
Despre ambiție … Cum afectează acest resentiment ceea ce vreau?
Cât despre portofel … Cum afectează acest resentiment bunăstarea financiară?
În ceea ce privește relațiile sexuale … Cum îmi afectează acest resentiment viața sexuală?

Concentrează-te doar pe ceea ce poți face pentru a merge mai departe, nu pe ceea ce nu poți face. Nu poți să-ți ceri scuze față de cealaltă persoană? Poți, totuși, să acceptați ceea ce s-a întâmplat și chiar să înveți să ierți persoana care te-a rănit.

Avem următorul exemplu: „Să presupunem că ai o ranchiună împotriva cuiva care te-a concediat. Când faci un inventar, descoperi că resentimentul afectează mândria, portofelul, relațiile personale. Așa că uită-te la partea ta în acest resentiment și cu ce ai contribuit la situație. Poate că nu te-ai prezentat la timp sau nu ai dat totul. Privește modul în care ai putut contribui la animozitate și conflict. În curând vei începe să înțelegi că ai o parte de vină în asta, iar asta este partea pe care o poți accepta și deține.”

Când ai găsit acceptarea, ești la un pas pentru a da drumul la resentimente.

Dorind cele mai bune gânduri pentru persoana care te-a rănit. Pentru religioși, acest lucru poate fi tradus în rugăciune pentru cealaltă persoană. Acest pas poate fi dificil: ideea de a dori binele cuiva pe care îl disprețuiești sau chiar urăști poate părea ciudată sau imposibilă.

Ce înseamnă „rugăciune” pentru dușmanul tău? Înseamnă că îi ceri lui Dumnezeu sau „puterii superioare”, să ofere acestei persoane tot ceea ce îți dorești pentru tine sau pentru cei pe care îi iubești. Să te rogi pentru sănătatea, prosperitatea, fericirea dușmanilor și să faci rugăciunea în fiecare zi timp de două săptămâni.

Deși poate părea banal, această formulă spirituală de a elibera o ranchiună funcționează cu adevărat. Pot spune acest lucru din experiența personală.

Caută persoana pentru care ai resentimente (dacă există). Încercarea de a scăpa de evitarea contactului este începutul la iertare. Pentru început, cere scuze pentru partea ta în conflict.

În mod ilustrativ, ia în considerare din nou exemplul ipoteticului fost șef împotriva căruia te încrunți. Pentru a face pași mai buni, ai putea să îl întâlnești și să-i spui cum ai greșit în dreptul tău.

Poate au fost lucruri pe care le-ai făcut la locul de muncă pentru care a meritat să fii concediat. Menționează acele lucruri și cere iertare.

Pe de altă parte, dacă fostul tău șef refuză să te întâlnească, și asta e bine. Tot ai făcut partea ta pentru a încerca să faci schimbarea. Aceasta în sine este o formă de remediu.

Resentimentele sunt toxice. A păstra resentimentele și a te lăsa enervat de ele poate afecta asupra sănătății noastre mentale și fizice. Vestea bună este că aceste patru principii, odată aplicate, ne pot ajuta să dăm drumul la urile care ne strică sănătatea și fericirea.

Acestea sunt o parte din recomandările lui Art Jacob, el este director la Sober Skills al FHE Health. FHE Health – un furnizor de îngrijiri medicale recunoscute la nivel internațional, care oferă tratamente pentru dependență și programe de reabilitare a sănătății mintale pentru adulți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.