Rețetă interesantă – ciorbă de gogonele cu carne oaie

Bucătarul reşiţean Uica Mihai ne propune o ciorbă de gogonele cu carne oaie scrisă cu haz. Pentru ca reţeta să iasă ca la carte aveţi nevoie doar de:

un kilogram de piept de oaie fără os, un sfert de kilogram de roşie coaptă,  un sfert de kilogram de ceapă tocata,  un morcov, un pătrunjel, un păstârnac, un kilogram de gogonele cu carnea tare, sare, piper râşnit şi boabă, dafin, leuştean mentă proaspătă din grădină.

Dacă toate aceste ingrediente sunt adunate la un loc, atunci mai trebuie doar să mai respectaţi indicaţiile de mai jos:

“Carnea de oaie o tai fâşii şi o laşi frecată cu sare şi piper să se pătrundă. Într-o oală pântecoasă, pui să se călească solzişorii de ceapă, morcovul, pătrunjelul şi păstârnacul, toate tăiate rondele.

Şi când se înmoaie ele bine, arunci în oală roşiile pe care le-ai trecut prin maşina de carne cu sită mică, să îţi iasă un bulion mai gros, care încă mai miroase a ţarină. Şi-acu tre să stai cătană lângă oală şi să învârţi cu lingura de lemn, ca să nu se prindă bulionul. Şi când începe să facă băşici de ulei deasupra şi a prin culoare roşu-închis, arunci carnea de oaie în oală şi mai mesteci până îşi schimbă şi ea culoarea.

Atunci pui apă, la vre-o trei litri, şi dafin, piper boape, şi mai o ţâră de sare să prindă gust.

Şi cam un ceas, nu mai ai treabă, laşi oala să cânte pe limba ei. Dacă a fost oaia bătrână, mai îngădui-o încă un sfârtai de ceas şi pune gogonelele tăiate în patru.

Şi dacă ai mai fiert zeama douăzeci de minuturi, iaca tragi oala de pe foc şi presari leuşteanul şi menta pe care le-ai tocat dimpreună până au lăsat un sânge verde pe tocător. Şi când pui zeamă în bliduţ, drege-o cu ceva smântână şi cu seminţe de ardei iute.”, spune Uica Mihai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.