Reţeta pentru mucenici

4

Gospodinele fac în cinstea Sfinţilor Mucenici, 40 de colaci numiţi sfinţi, mucenici sau brădoși. În Moldova, aceştia au formă cifrei 8 şi sunt copţi din aluat de cozonac, apoi unşi cu miere şi nuca. În Dobrogea şi Muntenia, mucenicii sunt mai mici şi sunt fierţi în apă cu zahăr, cu scorţişoară şi nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncaţi Sfinţii Mucenici. Aceştia sunt duşi la biserică pentru a fi binecuvântaţi şi apoi sunt consumaţi în familie.
Pentru aluatul din care se fac mucenicii este nevoie de 250 grame făină; 120 ml apă caldă şi sare.
Este indicat ca în seara de 8 martie se facă o coca din care se modelează mucenicii. Mucenicii se fac şnururi lungi şi subţiri din cocă, apoi se fac cerculeţe mici sau opturi. Mucenicii se lasă peste noapte la uscat, pe masa presărată cu făină. Peste mucenici se presară de asemenea făină.
În dimineaţa de 9 martie, mucenicii se trec prin sită, pentru ca cadă făina de pe ei, apoi se pun la fiert într-o zeamă preparată din următoarele ingrediente: apă, sare(un vârf de linguriţă), coaja de la o lămâi e(rasă) şi zahăr.
Mucenicii se pun în apă, numai după ce aceasta a dat în clocot. E important punem la fiert apa cu sarea. Se rade o coajă de lămâie şi atunci când mucenicii încep fiarbă se adaugă zahărul. Ne putem da seama mucenicii sunt fierţi, atunci când aceştia se ridică la suprafaţă.
Se servesc cu miez de nuăa şi cu praf de scorţişoară.(sursa: Creștinul Ortodox)

Facebook Comments