rețete pentru diabetici și nu doar – topinambur sau napul porcesc

Originar din America Centrală, topinamburul este o plantă mai puţin cunoscută în Europa. „Napul porcesc”, aşa cum mai este denumit, a fost considerat la început periculos pentru oameni şi se folosea drept hrană pentru porci, de unde i se trage şi denumirea populară.
Studii germane au dovedit plantă nu este deloc periculoasă pentru oameni, ba dimpotrivă, are unele proprietăţi terapeutice.
şi în cazul cartofilor, şi în cazul topinamburului se consumă tuberculii. Tulpină plantei poate ajunge chiar şi până la 3 metri, având flori cu petale galbene, foarte asemănătoare cu cele de floarea soarelui.
Tuberculii plantei au un gust dulceag şi sunt adesea folosiţi hrană pentru diabetici, dat fiind faptul nu conţin grăsimi sau amidon. Foarte asemănători cu cartofii, pot fi folosiţi în reţete asemănătoare, cu menţiunea sunt mai dulci şi devin mai moi la fierbere. Pot fi consumaţi şi în salate sau pot fi puşi la murat, în timp ce sucul de tupinambur ajută la calmarea afecţiunilor digestive.
Este recomandat înainte de a găti napii porceşti îi păstrăm pentru câteva zile în cămară. Cu cât îi depozităm mai mult timp, cu gustul va fi mai dulceag, deoarece depozitarea face inulină se descompună în fructoza. Dacă gătim napii imediat ce îi culegem, aceştia pot provoca mici afecţiuni digestive.
Printre beneficiile pe care consumul de topinambur ni le aduce, se numără şi reglarea colesterolului rău din sânge şi a tensiunii arteriale, precum şi creşterea imunităţii.
Sugestii de reţete delicioase cu topinambur:

Supa crema de topinambur
Salata de napi
Salata de napi cu nuca