reversul îmbătrânirii – întoarcerea celulelor adulte în forma lor embrionară

Oamenii de ştiinţă au arătat că este posibil să inducă reversul îmbătrânirii la animale şi estimează că peste 10 ani ar putea începe testele umane, scrie The Telegraph.
Folosind o tehnică nouă care întoarce celulele adulte în forma lor embrionară, cercetătorii de la Institutul Salk din California au arătat că este posibilă inversarea îmbătrânirii la şoareci, permiţându-le animalelor să arate mai tinere şi prelungindu-le durata de viaţă cu 30%.
Tehnică presupune stimularea a patru gene, deosebit de active în perioada dezvoltării intrauterine. S-a constatat că procedura are efecte şi asupra celulelor umane, în condiţii de laborator.
Cercetătorii speră ca în cele din urmă să poată crea un medicament care să poată imită efectul genelor descoperite şi care să poată fi administrat pentru a încetini şi chiar inversa procesul de îmbătrânire. Aceştia spun că va dura în jur de 10 ani pentru a se ajunge la teste umane.
„Un studiu arată că este posibil ca îmbătrânirea să nu trebuiască să meargă într-o singură direcţie. Cu o modulare atentă, îmbătrânirea ar putea fi inversată”, spune dr. Juan Carlos Izpisua Belmonte, profesor în cadrul Laboratorului Salk.
„Evident, şoarecii nu sunt oameni şi ştim că procesul de întinerire va fi mult mai complex la o persoană. Însă acest studiu arată că îmbătrânirea este un proces foarte dinamic şi plastic, prin urmare va fi mai deschis la intervenţii terapeutice decât se credea anterior”, a adăugat profesorul.
Cercetătorii ştiau de mai multă vreme că aceste 4 gene, cunoscute colectiv drept factorii Yamanaka, pot să întoarcă celulele adulte în stadiul de celule stem, de unde pot creşte în orice parte a corpului.
Însă s-au temut întotdeauna că acest lucru ar putea să afecteze organele făcute din acele celule şi chiar ar putea declanşa afecţiuni precum cancerul.
S-a descoperit însă că stimularea intermitentă a acestor celule inversează îmbătrânirea, fără a provoca efecte secundare periculoase.
La şoarecii care suferă de boală îmbătrânirii premature, tratamentul a contracarat semnele de îmbătrânire şi a crescut durata vieţii cu 30%. Dacă ar funcţiona similar în cazul oamenilor, le-ar putea permite să trăiască peste 100 de ani.
La şoarecii sănătoşi, terapia a ajutat organele afectate să se refacă mai uşor.
„În alte studii, cercetătorii au reprogramat complet celulele până în stadiul stem”, spune co-autorul principal al studiului, Pradeep Reddy, cercetător asociat în cadrul Salk.
„Însă arătăm, în premieră, că prin suprimarea acestor factori pe o perioada scurtă de timp, putem menţine identitatea celulei, inversând semnele distinctive asociate cu îmbătrânirea”, spune Reddy.
Această descoperire ar putea ajuta, de asemenea, oamenii să rămână sănătoşi pentru mai multă vreme. Inversarea îmbătrânirii populaţiei înseamnă că riscul de a dezvolta boli asociate cu înaintarea în vârstă, cum ar fi demenţa, cancerul şi bolile de inimă, creşte. Dar, în cazul în care organismul ar putea fi păstrat tânăr pentru mai multă vreme, atunci ar putea fi prevenite, timp de mai multe decenii, un număr de boli mortale.
sursa: http://science.hotnews.ro/