Rezervația Naturală de zimbri Dragoș Vodă

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Aflată pe versantul de est al Munţilor Stânişoarei din Judeţul Neamţ, în imediata apropiere a graniţei cu Judeţul Suceava, Rezervaţia Naturală de Zimbri Dragoş Vodă din Vânători Neamţ a fost de-a lungul timpului o reală atracţie pentru turiştii aflaţi în zonă, pentru taberele şi excursiile şcolare în trecere pe aici.

Constituit ca parc natural în anul 1999, Parcul Natural Vânători Neamţ are o dimensiune de 30.818 hectare, din care mai bine de 26.300 hectare se întinde pe fond forestier; din parcul natural mai fac parte pe lângă rezervaţie şi Pădurea de Argint sau Codrii de Aramă. Pe întreaga suprafaţă a acestuia se află valori naturale, culturale şi istorice. Aici se află adăpostite o serie de animale care astăzi sunt pe cale de dispariţie: ursul brun, zimbrul dar şi alte animale, cum ar fi: cerbul carpatin, cerbul lopătar, căpriorul sau mistreţul şi păsări ca: găinuşa de munte, păunul, etc.. Astăzi în captivitate la Rezervaţia Dragoş Vodă se găsesc mai puţine animale, dar de-a lungul timpului aici au fost adăpostite mult mai multe specii, cum ar fi: râsul, vulpea, iepurele, lupul, vidra dar şi mult mai multe specii de păsări.

Deşi anul 1999 este anul în care rezervaţia a devenit parte a parcului natural Vânători Neamţ, anul înfiinţării acesteia este cu câteva decenii mai devreme în 1968. Doi ani mai târziu, în 1970 au fost aduşi aici 3 zimbri tocmai din Polonia, zimbri botezaţi Rarău, Roxana şi Raluca. 4 ani mai târziu se nasc la Vânători Namt primii doi pui: Rosina şi Roco. Tot în această perioada aici s-au filmat capodopere cinematografice româneşti: Fraţii Jderi şi Ştefan cel Mare – Vaslui 1475.

În anul 1975 cei 5 zimbri aflaţi captivi în rezervaţie reuşesc rupă gardul care îi înconjura şi ajung tocmai pe Piscul Brăileanca şi în poiana Grajduri unde se înfruptă din sortimente de mâncare care lor le lipseau din alimentaţie capivi fiind: coajă de carpen, fag, frasin şi brad. Abia după 3 săptămâni se reuşeşte prinderea lor şi readucerea în captivitate; la finalul anului femelă Roxana moare datorită unei boli mai vechi, efortului depus pentru a fi adusă în captivitate cumulat cu efortul depus pentru filmarea filmului Ştefan cel Mare – Vaslui 1475.

În 2 noiembrie 1977 rezervaţia primeşte 5 exemplare de zimbri caucazieni din spaţiul fostei URSS, numiţi: Medalist, Mentol, Metocika, Meringhia şi Mexicana. Deoarece îngrijitorii rezervaţiilor din România erau conştienţi de importanța menţinerii diversităţii speciilor în captivitate, au realizat între ei mai multe schimburi: astfel se aduce aici un alt mascul – Robu – de la Braşov ca urmare a desfiinţării rezervaţiei de acolo. La acea dată rezervaţia număra 10 exemplare frumoase de zimbri. Pe lângă zimbri, rezervaţia îşi îmbogăţeşte expozita de animale cu fazani de decor (aurii, argintii dar şi specie comună), 2 mufloni şi un cerb lopătar. Anul 1982 este un an trist pentru rezervaţia Dragoş Vodă, 5 exemplare fiind transferate de aici la rezervaţia de la BucşaniNeagră: Medalist, Mentol, Metocika, Meringhia şi Robu.

Vârsta înaintată a animalelor a făcut ca în anul 1997 aici se mai afle doar o femelă în vârstă de 12 ani; se primesc de la BucşaniNeagră 3 exemplare tinere: Rodion, Rochiţă şi Rodia. 5 ani mai târziu Rezervaţia Naturală Dragoş Vodă cumpără de la Grădina Zoologică de la Berna, Elveţia 4 exemplare de zimbri, 3 masculi şi o femelă.

Astăzi, în rezervaţie se află 7 exemplare de zimbri fiind şi în prezent principala atracţie a rezervaţiei; pe lângă zimbri, aici se mai află destul de puţine specii în captivitate. Deşi animalele nu mai sunt în număr atât de mare ca în trecut, Rezervaţia de Fauna Carpatină Dragoş Vodă din Vânători Neamţ este şi astăzi principalul obiectiv turistic din zonă. Este foarte important de ştiut de-a lungul timpului rezervaţia a creat pentru animale spaţii cât mai aproape de mediul lor natural pentru a le asigura tot confortul şi o calitate a vieţii cât mai aproape de mediul lor natural; această acţiune face parte din programul “Managementul Conservării Biodiversităţii”.

De reţinut deşi doar 7 exemplare se află astăzi în captivitate, pe suprafaţa parcului Vânători Neamţ se mai află cca 21 de exemplare în libertate; periodic, în funcţie de modul şi perioada de timp în care zimbrii se reproduc o serie de exemplare sunt lăsate în libertate, scopul fiind repopularea pădurilor din zonă cu zimbri.

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •