ROMA: al doilea forum al asociațiilor de români din zona de competență consulară a misiunii diplomatice

Ambasada României în Italia a organizat, la 12 august 2017, al doilea forum al asociațiilor de români din zona de competență consulară a misiunii diplomatice (regiunile Abruzzo, Campania, Lazio, Molise, Sardinia și Umbria), la sediul Accademia di Romania a Roma.

Ambasada confirmă, prin organizarea periodică a acestui moment de dialog interactiv cu mediul asociativ, dorința de a crea un cadru de lucru deschis și pragmatic, care să favorizeze dezbaterea ideilor din comunitate și identificarea unor soluții eficiente la problemele cu care se confruntă cetățenii români din Italia.

În deschiderea evenimentului, șeful misiunii diplomatice a subliniat rolul crucial al cooperării și al comunicării în crearea sentimentului comunității, necesar atât pentru păstrarea identității culturale, cât și pentru a favoriza coagularea mediului asociativ. În preajma aniversării Centenarului Marii Uniri, ambasadorul George Bologan a amintit celor prezenți că recunoștința față de înaintașii care s-au jertfit pentru țară poate fi exprimată prin curajul și angajamentul nostru pentru construirea unei Românii puternice, care privește înspre viitor.

În centrul dezbaterii s-au aflat subiecte precum participarea cetățenilor români la viața civică și politică din Italia, beneficiile colaborării între asociații pentru dezvoltarea unor proiecte comune și avantajele muncii pe baza unui contract legal. Șeful misiunii diplomatice a îndemnat reprezentanții asociațiilor să contribuie la informarea comunității privind aspecte de interes public și cazurile pozitive de integrare. Abnegația și forța exemplului, a transmis George Bologan, au capacitatea de a promova un comportament etic, bazat pe norme și valori care pot deveni repere pentru o disciplină interioară și pentru o participare activă și responsabilă.

Galerie foto