Roma, caput mundis, mândria lumii și… – un transport urban al nesimțirii și al lăcomiei aleșilor

transport urban roma

Dacă cei peste unsprezece mii de angajați ai ATAC, compania romană de transport urban, au decis să facă grevă, or fi având motive temeinice și mai ales legale sau… li s-a indus acestă ,,disperare” prin mijloacele nesimțirii, incapacității sau lăcomiei aleșilor.

Transportul urban, o afacere de miliarde. Licitații aranjate, planuri manageriale bine plătite dar ineficiente, ”vacă de muls” pentru cei aflați la putere.

Cine suportă ,,deranjul” grevelor sau consecințele unui transport urban deficitar?

Cetățenii de rând și mai ales turiștii – Fiindcă aleșilor, cât și celor din administrația ATAC, li se acordă, din banii statului, mașini de serviciu.  Unora chiar cu escortă.

Le pasă aleșilor că un oraș întreg, și nu unul oarecare, suferă grave dezechilibre din cauza lor?

Un posibil scenariu pentru care Primăria Romei (și Guvernul chiar) prin companiile de transport, induc situația de nemulțumire angajaților pentru  ca aceștia să facă din ce în ce mai frecvent câte o grevă: ATAC și celelalte companii economisesc resurse; cetățenii sunt obligați să folosească mașina personală și astfel economia țării se mișcă prin creșterea vânzărilor la petrol; prin creșterea numărului amenzilor de circulație; prin asigurări auto; prin locurile de parcare cu plată, și așa puține; prin turiștii nevoiți să meargă cu taxiurile, și așa mai departe… Dar mai ales prin starea de aglomerație, întârzieri, disconfort care se adună într-un complex de stări pe care  cetățeanul le suferă și este preocupat de acest stres și astfel ,,uită” că el este adevărata putere și lasă pe mâna nesimțirii dreptul lui. Îngrădirea libertăților cetățenești, lipsa despăgubirii pentru dauna creată, lipsa formei de pedepsire a celor vinovați, indică limpede nivelul de civilizație la care s-a ajuns la Roma în mileniul trei. Și asta doar fiindcă cetățenii sunt oameni harnici,  toleranți, blânzi, credincioși și …suportă orice le oferă aleșii lor.  Iată cum statul, aleșii, administrațiile companiilor, atentează la  libertatea și drepturile cetățenilor, fără ca să fie nicio formă legală și democratică de tragere la răspundere.

Oamenii și-au luat abonament. ATAC firește că a încasat în avans sume colosale a peste două milioane de abonamente. Turiștii și-au cumpărat bilete săptămânale sau de-o zi și… Cine îi despăgubește pentru lipsa serviciilor deja plătite?

Statul câștigă enorm de pe urma acestor greve, statul ar trebui tras la răspundere dar cum? Fiindcă tot el a avut grijă să înlăture oricare posibilitate legală de a putea fi obligat să răspundă pentru aceste atentate la libertatea și la buzunarul omului de rând.

Angajații ATAC sunt victimele acestui complot probabil regizat de către Stat, dar mai ales sunt victime cei care au plătit în avans foarte multe milioane de euro în speranța să capete un serviciu demn de renumele acestui impunător oraș, Roma.

Ar fi timpul ca romanii să iasă în stradă și să demită primarul, angajații ATAC să ceară demiterea administrației, legislativului să i se ceară legi ferme prin care să se poată pedepsi nesimțirea, incapacitatea sau lăcomia unor ,,despoți”.

În care alte mari capitale ale lumii mai putem întâlni astfel de atentate la libertatea omului de rând?

Cum de este posibil așa ceva tocmai aici la Roma, orașul care primește zilnic milioane de turiști, de care apoi își bate joc cu o nesimțire strigătoare le cer, să nu mai vorbim și de proprii ei cetățeni care prin vot i-a numit reprezentanții lor. Reprezentanți care după ce au obținut funcția, s-au și pus pe dispreț, pe căpătuială, pe afaceri susținute legal de o putere ostilă cetățeanului.  Faimoasa mafie nu este ceea ce vedeți în filme sau ce ați citit prin cărți, este chiar Statul prin sistemele lui care interzic cetățeanului DEMOS să-și exercite puterea KRATOS prin cel mai elementar mijloc: LEGEA. Lipsa legii se numește anarhie. Așadar, de la un anumit nivel în sus, prin lipsa legii, este o anarhie foarte bine controlată.

Ce vor povesti turiștii despre Roma? Că este un oraș minune, cu o istorie impunătoare, cu opere de artă inegalabile, că este unul dintre cele mai fascinante orașe ale lumii dar… cu o conducere care merită ștreangul, la propriu. (foto:greenme.it)