Roma – Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac

Web Hosting

Vizita ministrului pentru românii de pretutindeni în Italia

Prezentarea priorităților de acțiune ale Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și atenția statului român față de respectarea drepturilor comunității românești, stabilirea unor canale de comunicare directă și rolul cultelor românești în păstrarea identității spirituale și lingvistice au fost câteva puncte pe agenda discuțiilor ministrului pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, pe parcursul întâlnirilor de astăzi, 19 mai 2017, cu Fabio Porta, președintele Comitetului permanent pentru italienii din străinătate și promovarea sistemului de țară din cadrul Camerei Deputaților, respectiv cu prefectul Giovanna Maria Iurato, de la Departamentul Libertăți Civile și Religioase din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Vizita efectuată de ministrul pentru românii de pretutindeni la Roma și întâlnirile instituționale se înscriu în seria de contacte ale ministrului cu autoritățile din Italia.

În după-amiaza zilei de 19 mai, la sediul Ambasadei României în Italia, a avut loc o întâlnire cu reprezentanții principalelor culte religioase românești din Peninsulă. Întâlnirea a marcat a doua etapă a lansării proiectului ”Limbă română, educație și comunicare”, dezvoltat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în colaborare cu Ministerul Educației Naționale. Cu acest prilej, demnitarul român a distribuit participanților suporturile de curs achiziționate în cadrul proiectului, subliniind relevanța limbii române, ca element esențial în păstrarea şi afirmarea identității etnice și lingvistice a românilor din afara granițelor.

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, a evidențiat importanța cultelor românești –  principalul element de coagulare a comunității, prin care se transmit valorile etice și se păstrează identitatea spirituală, culturală și lingvistică românească. În context, a arătat faptul că afirmarea, conservarea și promovarea identității românilor de peste hotare reprezintă una dintre prioritățile statului român. Șeful misiunii diplomatice a apreciat cu acest prilej rolul proiectului lansat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, o inițiativă concretă care sprijină și încurajează procesul educațional pentru copiii români. (preluare de site-ul Ambasadei României în Italia: roma.mae.ro)

Galerie foto

Facebook Comments