Roma – propunere de extindere a zonelor cu trafic limitat – o afacere mănoasă?

Pornind de la o știre la radio – Zone de trafic restricționate și în cartierele limitrofe. „O idee la care putem lucra în cartiere bine deservite de transportul public„. (N.R. CARE?) A declarat Consilierul Primăriei de la ”Movimento Cinque Stelle”, Enrico Stefano, într-o emisiune la Radio Roma Capitale. ”Calitatea aerului trebuie să fie garantată în tot orașul. Este un semn bun că oamenii încep să ceară alei pietonale și piste pentru biciclete, mai degrabă, decât locuri de parcare. Prin eliberarea traficului, afacerile magazinelor se vor îmbunătăți“, a continuat el adăgând:  ”prin urmare, președintele mobilității urbane, săptămâna trecută, anunțase proiectul de extindere a restricțiilor ZTL asupra traficului în centru cu două ore. O credem o măsură de bun simț„, a mai scris el pe pagina sa de Facebook. „Extinderea orarele actuale ale Ztl Centro Storico și încercarea, cât mai mult posibil, să fie standardizate cele adiacente zonei Trastevere„.

În prezent, să spunem că de la 18:01 axa Via Nazionale / Corso Vittorio este folosită aproape exclusiv pentru traficul de tranzit, ca și cum ar fi un drum de centură, pentru a evita alte rute“, a explicat el.  ”Vorbim, astfel, numai despre efectele negative care pot fi eliminate prin limitarea traficului în zona cea mai valoroasă din orașul nostru: zgomotul, ambuteajele, poluarea, prin urmare, ca o consecință, și încetinirea transportului public (autobuze și taxiuri), care sunt literalmente blocate în Piazza Venezia sau în Largo Argentina„.

Iar despre protestele comercianților: „Nimeni nu decide în cursul zilei să vină la cumpărături pe Via del Corso, deoarece după ora 18 ar putea ajunge cu mașina, după ce se ridică restricția ZTL„, a comentat Stefàno. ”Avem în lucru proiecte de reamenajare și de recalificare ce au ca scop de a transforma faimoasele noastre străzi în «centre comerciale naturale» unde care ar fi foarte frumos să ne petrecem ore în șir. Plănuim nu numai în zonele din centru, avem proiecte de redezvoltare și în Viale Marconi sau de-a lungul Viei Tuscolana  și vom continua să extindem înainte„.


De la proiect la fapte, mereu loc de discuții și …mai ales de interese! În prinicpiu pare un lucru frumos și de viitor, pentru un oraș depoluat și decongestionat de traficul din ce în ce mai insuportabil. Cine nu și-ar dori?

Acum, să reflectăm asupra etapelor practice: în Roma sunt milioane de autoturisme personale, unele familii au chiar și câte trei vehicule, Unde își vor ține mașinele acești oameni? Cum vor ajunge de acasă la mașină, cu bagajul sau fără?… Știind că parcarea este o mare-mare dificultate oriunde, nu doar în centrul Romei. Transportul urban este aproape de faliment, ar părea că Primăria (sau cine i-a pus) a pus manageri la ATAC doar pentru a falimenta firma, pentru a ”trage” bani în folosul mafiei condusă politic, altfel nu se explică faptul cum a fost posibil să fie aproape de faliment o societate comercială care incasează bani lichizi în avans de a presta serviciul… și vorbim de multe milioane de euro! Doar prin faptul că a fost și este intenționat gestionată prost și fără nicio posibilitate de a trage la răspundere pe cei vinovați!… Așadar, care firmă de transport urban ar putea să asigure un serviciu optim încât oamenii să nu mai fie nevoiți să folosească mașina personală?…  oare cine ar mai folosi mașina personală dacă transportul urban ar funcționa bine? Cui i-ar  mai conveni să stea în trafic? Un alt punct de vedere care este evident: ZTL prin amenzi a produs Primăriei sume fabuloase. Ce a făcut Primăria cu acești bani pentru aerul sau calitatea vieții în Roma? NIMIC. Au păpat bănuții cele câteva familii mafiote care comandă politicienii?!…

Iată cum arată în SUA o clădire pentru parcare. Câte astfel de clădiri sunt la Roma astăzi?
Iată cum arată în SUA o clădire pentru parcare. Câte astfel de clădiri sunt la Roma astăzi?

Fără un transport urban pus la punct ÎNAINTE de extinderea ZTL sau lărgirea intervalurilor orare, ar fi dovada clară că NU ESTE ÎNCĂ O PĂCĂLEALĂ. Adică, observând ce afacere grozavă este amenda sau autorizația pentru ZTL și câți bani aduce mafiei politice romane, sunt tentați să își extindă aceasta, nicidecum nu le pasă de poluare sau de alte consecințe pe care le suportă, desigur, doar cetățeanul plătitor…

De bună seamă că oficialitățile și acele familii de nobili mafioți, vor avea garantate autorizații ZTL. Iar restul populației vor trebui să CUMPERE autorizații foarte scumpe iar cu banii de pe acestea, sau de pe amenzi, să nu se facă nimic pentru oraș, ci doar o altă sursă de bani pentru baronii Romei!…

Pe când vom avea la Roma un transport urban nepoluant și folosind structuri suspendate?
Pe când va avea Roma un transport urban nepoluant și folosind structuri suspendate?

ATAC este aproape de faliment tot din cauze penale, licitații trucate, proastă gestiune, servicii făcute doar pe hârtie dar plătite gras, ș.a.m.d., iar angajații ținuți în condiții proaste de muncă și de salarizare, determinându-i să facă frecvent greve peste greve a căror consecințe tot populația orașului le suportă și nicidecum ăștia care DECID sau care își dau cu părerea…

Pun pariu că înainte de a rezolva transportul urban vor introduce ZTL aproape în tot orașul DOAR pentru a taxa suplimentar populația, motivând că… le pasă de poluare? Cine câștigă de pe urma acestei măsuri? Primăria, prin autorizații și amenzi și… companiile de taxiuri. Există multe mentropole în lume unde nu este poluare ca la Roma, dar au rezolvat problemele pas cu pas… nu au impus mai întâi taxe perverse și despotice!

stațiile pline… autobuzele rare!…

Concret, și mai ales corect, mai întâi să apară un transport urban fluid și optimizat cât și nepoluant, (vezi parcul auto al ATAC în care peste jumătate din vehicule poluează masiv), apoi, să se construiască în zonele necesare clădiri enorme în care să se amenajeze parcări pentru atâtea milioane de vehicule proprietate personală.