Roma – scormonesc în tomberoane și împrăștie pe jos gunoaiele iar românii suportă ocara!

Un fenomen care irită nu doar pe italieni. Turiștii mai ales… (dar și orice om care trece pe lângă tomberoanele cetății eterne) sunt scârbiți de un peisaj dezolant.

Pe lângă faptul că, indiferent de naționalitate, nu toți oamenii fac selecția diferențiată a gunoiului menajer și că sunt zone în care mașinile firmei AMA uită să treacă și se adună munți de gunoi, apar și acești pasionați căutători de aur! Containeriștii…

Containeriștii, cei care scormonesc prin tomberoane și recuperează bunuri aruncate, scot pungile, le desfac, își aleg ce vor, apoi lasă pe jos în jurul tomberonului gunoaiele împrăștiate.

Mașinile de la firma de curățenie urbană dacă trec, descarcă mecanizat containerele și pleacă mai departe. Nu toate mașinile au timp sau un om în plus care să ia la lopată gunoiul împrăștiat. Patronii magazinelor din fața cărora stau containerele sau administratorii clădirilor, plătesc câte un om care să curețe mizeria. A doua zi însă …găsesc la fel.

Primăria pregătise un proiect de decizie prin care acești nesimțiți să fie sancționați, dar este foarte greu să-i prindă. Ar însemna ca toate containerele să fie păzite de câte un gardian! Iar dacă i-ar prinde, le-ar scrie o amendă pe care contravenienții nu ar plăti-o niciodată. Acești containeriști trăiesc de obicei în bărăci, pe sub poduri, ”la părăseală”, cum se spune în argou!

Majoritatea dintre aceștia sunt țigani din țările balcanice, printre care și din România. Dacă sunt întrebați de unde sunt, unii răspund că sunt români, chiar dacă ei sunt bulgari sau din țările ex-iugoslave. Iată, astfel, rămâne înțeles că tot România ar murdări Roma.  Și cum să mai repare imaginea asta …bieții cetățeni români civilizați și integrați foarte bine în Italia?