Roma – transportul urban în colaps, un scenariu cu iz mafiot

roma trasporti

Roma riscă să rămână blocată în ceea ce privește transportul public urban. Acolo unde sunt bani mulți, apar și șacalii!… Intenționata proastă gestiune, ca să nu spunem ,,mulgerea companiei,, nu este pusă  în discuție și bănuim de ce, sunt chestiuni  aparținătoare mafiei politice, a celor 50 de familii care conduc din umbră Roma și o batjocoresc la discreție. ATAC cerșește bani de la contribuabili, dar nimeni nu cere tragerea la răspundere a tuturor celor care au decis de-a lungul timpului falimentul ATAC, licitațiile trucate, manevrele subtile prin care au deposedat ATAC de bani buni. Managerii ATAC au fost stră-plătiți pentru a falimenta compania. Unde a fost comisia de control a Primăriei? Sau nu cumva este un scenariu prin care să se ,,tragă,, bani de la Primărie către alte buzunare și scenariștii sunt chiar în interiorul Primăriei? Iată ce zic astăzi ziarele italiene despre acest argument:


Zece ani consecutivi pe pierderi, iar acum este riscul de colaps. Alarmă lansată de către directorul general Bruno Rota despre compania de transport public din Roma, denunțând datoria uriașă, incapacitatea de a obține un credit, absenteism excesiv și un parc de vehicule decrepit.

O situație foarte puternic compromisă și care a subminat  orice posibilitate de revigorare organizațională și industrială,  datoria uriașă acumulată în ultimii ani, spune Rota, intervievat de „Corriere della Sera“. Acesta denunță faptul că „timpul s-a sfârșit, este vremea adevărului.“

Stabilizarea datoriei pe parcursul ultimelor 12 luni, spune ziarul, din păcate, contează prea puțin, când ai 1,350 milioane de euro datorii constante în timp, nu ai rezolvat problema dacă datoria nu crește.

Nimic lucrări de reparații și parcul auto prea vechi – acum, adaugă el, efectul combinat al vechimii mașinilor și incapacitatea de a face orice operațiuni de întreținere, deoarece nu există furnizori dispuși să ne dea ceva pe credit, înseamnă că nu se poate îndeplini cerințele normale de operare.

Salariile încă se plătesc, dar cu dificultate. Luna aceasta – spune directorul general – vom recurge la măsuri excepționale și care solicită un angajament extraordinar pentru orașul Roma, care nu poate fi totuși repetabil la infinit. O altă problemă, subliniază el, nu este de a reduce numărul de angajați, mai degrabă, aceștia ne lipsesc având în vedere ratele de absenteism consolidate în timp, astfel încât să avem mari dificultăți în acoperirea turelor.

Municipalitatea trebuie să ia măsuri – pe scurt, este „colaps în plină floare“, spune Rota. În plus, în aceste condiții, există și obligația legală clară: dacă nu reușim să ne îndeplinim angajamentele, avem obligația de a face cunoscută oficial această situație. Ar trebui să se restructureze datoria. Legea prevede mai multe instrumente. Dar alegerile trebuie să fie făcute de către acționar, Consiliul Local, care trebuie să intervină, potrivit directorului general. Și vremurile sunt strânse. Cred că pentru binele societății nu se poate amâna  mai mult de două săptămâni.


Întrebări firești: doar din bilete și din abonamente se încasează bani cash în cantități deloc de neglijat. Cum au fost controlate cheltuielile toți acești ani și unde s-au scurs banii, mai ales cei împrumutați? Cine a falimentat ATAC? De ce nu sunt concediați angajații care absentează și angajați alții care au chef de muncă? Serviciile de informații probabil știu cum s-a ajuns aici, de ce tac? Cine conduce Roma?

Milioanele de turiști care vizitează Roma, aduc sute milioane de euro orașului, UNDE se scurg aceste sume uriașe? Cum ai putea să-i ceri turistului pe un bilet 1,5 euro și să spui acum că nu mai poți oferi serviciile? Cu atât mai mult celor care ți-au dat banii în avans: abonații. Cred că aici ar trebui să intervină brigada anti-mafia, armata sau …populația romană să pună asediu instituțiilor diriguitoare. Sinteza informații tgcom24, comentariile ne aparțin.