Românca arestată pentru uciderea unui mare boss Ndrangheta


Cristina Elena Toma este de ceva timp în închisoare, acuzată că a participat la crimă.

Decesul unui boss al traficului de droguri din Calabria a fost menționat și ieri în timpul procesului de la Geenna de la Curtea din Aosta, dar numai în legătură cu posibilele implicații din Italia.

La 9 Iunie 2017, în Spania…Nimeni nu a văzut nimic, la locul crimei era doar Cristina Elena Toma și nu s-au găsit vreodată urme materiale ale presupușilor ucigași.

În procesul Geenna aflat în curs la Curtea din Aosta cu privire la presupusele activități ilegale ale unui „cuib” Ndrangheta în Valea Aosta, uciderea lui Giuseppe Nirta, în vârstă de 52 de ani, a găsit spațiu printre numeroasele derivate ale anchetei complexe.

Nirta, originar din San Luca (Reggio Calabria) a trăit câțiva ani în Valle d’Aosta.

Nirta a fost asasinat în iunie 2017 în Spania, în orașul murcian Aguilas, unde locuia împreună cu partenera sa, Cristina Elena Toma.

Ieri, martor în fața comisiei de judecată prezidată de Eugenio Gramola era un colonel al carabinierii Grupului Operațional Special-ROS din Torino, pentru…

… a vorbit despre traficul internațional de droguri între Spania și Piemont, obiectul principal al celuilalt ‘proces Geenna’.

Investigațiile unei crime cu sânge rece

Cu două luni înainte de moartea sa, Giuseppe Nirta a călătorit din peninsula iberică în Calabria de unde a urcat la Torino pentru a se întâlni, printre altele, cu avocatul Carlo Romeo (inculpat în procesul Geenna din Torino).

În aprilie 2017, carabinierii l-au urmat pas cu pas până la granița Ventimiglia de unde s-a întors în Murcia.

După mai puțin de 60 de zile va fi împușcat, a amintit colonelul în sala de judecată.

Guardia Civil din Aguilas și-a început investigațiile, coordonându-se și cu carabinierii italieni, care cunosc viața și faptele lui Nirta.

Giuseppe era un „boss” al traficului de droguri, în mafia siciliană s-ar numi „naș”.

Avea inamici în bande, dar și printre infractori care nu erau neapărat legate cu „Ndrangheta sau cu alte asociații criminale.

Unii suspecți au fost identificați, casele lor percheziționate: într-una dintre acestea poliția spaniolă găsește o armă, dar incompatibilă cu cea folosită pentru crimă.

Giuliano Velo, un italian originar din Veneto, dar de 30 de ani în Spania, care ar fi putut să aibă fricțiuni cu Nirta, se afla la prima zi de pensie chiar în ziua crimei;

…când Garda Civilă a început să-l cerceteze, a fugit și apoi a fost arestat în Albania, apoi judecat și condamnat pentru …evaziune.

Dar pentru uciderea lui Nirta în mediul spaniol – nu există indicii și acuzația nu i-a fost nici măcar contestată.


Răsturnare de situație, un vinovat ar părea că este…


Guardia Civil de Aguilas pentru uciderea lui Giuseppe Nirta a fost arestată de multă vreme Cristina Elena Toma, acuzată de complicitate la crimă.

În momentul ambuscadei în zona îndepărtată a El Carchon, unde cuplul a trăit în acea zi, erau doar ea și Giuseppe și, ea spunea mereu în timpul tuturor interogatoriilor, că…

…a scăpat de moarte reușind să fugă de acel bărbat înarmat, cu glugă și îmbrăcat ca un mascat al poliției și …care dispăruse după crimă, fără să fie văzut de nimeni…

O poveste care nu i-a convins niciodată pe polițiștii spanioli, plus detaliile înjunghierii săvârșite după împușcături, comportament care nu este chiar tipic.

În august trecut, femeia a fost adusă de anchetatori în zona El Charcon, unde locuia cu Nirta, pentru a încerca să se reconstruiască fazele ambuscadei.

Potrivit relatării sale, când Nirta a oprit mașina în fața casei de țară, a părăsit mașina pe ușa pasagerului iar Giuseppe a deschis ușa șoferului.

În același timp, a apărut un bărbat cu glugă și a tras șase-șapte focuri.

Cristina Elena a explicat că a auzit împușcăturile în timp ce traversa o potecă de pământ și tufișuri, până când a ajuns într-o zonă muntoasă unde s-a ascuns și a telefonat nu la salvare, ci la un prieten al lui Giuseppe.

În timpul reconstituirii, care a durat o oră și jumătate, agenții Guardia Civil au încercat să achiziționeze noi dovezi care ar putea lega în continuare femeia de crimă.

Trebuia să explice în detaliu direcția pe care o luase și calea pe care o urmase pentru a se îndepărta de locul faptei.

Avocatul ei, Evaristo Llanos, a indicat că tânăra Cristina Elena ar putea refuza să colaboreze la test până la finalizarea raportului de autopsie…

…dar, cu toate acestea, clienta lui a colaborat în permanență cu agenții. „A fost foarte convingătoare. Nu am nicio îndoială că povestea ei este adevărată”, a comentat avocatul.

Cu toate acestea, Toma nu i-a convins pe magistrați și, prin urmare, a rămas în celulă acuzată că, dacă nu este chiar autorul crimei, are cel puțin un rol important.

Pe cămașa și pe buzunarul frontal al pantalonilor pe care Cristina Elena le-a purtat-o ​​în acea zi, s-au găsit urme de praf de pușcă care cu greu ar fi putut ajunge la ea dacă…

…ar fi reușit cu adevărat să fugă și să ajungă în siguranță cât mai repede.

Cine a fost Giuseppe Nirta, ‘El Italiano’

Între 1993 și 1994, Nirta a fost arestat pentru trafic internațional de droguri, iar câțiva ani mai târziu a fost condamnat cu o sentință irevocabilă.

Intrat într-un program de reabilitare, după ce a petrecut o perioadă în închisoare în prima jumătate a anilor 2000, el a fost eliberat, a locuit în Quart.

Apoi, după câteva luni mai târziu a fost identificat de polițiștii din Calabria; el a fost arestat din nou în 2011, ca parte a operațiunii „Minotauro”…

… împotriva infiltrărilor „Ndrangheta din Piemont: achitat în primă instanță, condamnat în Apel și amânat la un nou proces de către Casație.

…Vă vom ține la curent cu detalii din dosar…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.