Români în diaspora, fapte și caractere – sau cum să răzbați în viață! – Luciana Ludușan

Luciana Ludușan, o ardeleancă toată numai suflet!… De ani de zile aflată pe pământ italian, prin fapte unește românii între ei dar și împreună cu poporul gazdă. Întreprinzătoare chibzuită, muncește cu pasiune în propriul restaurant, înconjurată de cei mai pricepuți tineri români, o echipă ca o familie!…  Și-au pus priceperea și munca în slujba comunității, organizând cele mai emoționante momente din viața românilor din Lazio: botezuri, nunți, aniversări, întâlniri de familie și sărbători, evenimente culturale și tradiționale, ș.a.m.d.

De curând, Luciana Ludușan a preluat un nou restaurant într-un complex paradisiac, Casale della Certosa, restaurantul La Certosa din Via Pietrelcina 6 Pavona, la 20 de minute de Roma, o zonă foarte bine legată de Cetatea Eternă prin liniile de transport public feroviar și rutier. În serviciul fotografic realizat de Megapixel puteți să găsiți mărturiile faptului că nimic din ceea ce scriu aici nu este exagerat, dimpotrivă!…

Duminică, 8 Aprilie 2018, începând cu ora 13.00, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Sfintele Paști, Luciana Ludușan, împreună cu oaspetele său Masterchef Constantin Eremia, a decis să deschidă oficial porțile noului restaurant, inaugurându-l într-o manieră autentică, așteptând românii cu cele mai bune bucate tradiționale românești dar, mai ales, cu inima ei mare cât Transilvania natală.

În complexul Casale della Certosa de la Pavona activează și un hotel de 37 de camere, piscină, grădină și mai multe spații deschise sau de interior, unde evenimentele cele mai importante ale voastre, sau pur și simplu nevoia de relaxare și distracție, pot să-și găsească locul de desfășurare. De ajuns să călcați pragul o singură dată în acest colț de rai și nu mai aveți apoi nicio îndoială că ați găsit exact ceea ce poate fi potrivit unui eveniment la superlativ.

Despre Luciana Ludușan s-a mai scris și s-a dus vestea în întreaga regiune, oamenii vorbind-o mereu de bine, însă ea crede că acest nou început va fi la cotele cele mai înalte, de data asta își va împlini vocația alături de echipa ei și de românii din comunitatea din centrul Italiei. De ce este atât lăudată Luciana Ludușan? Fiindcă mai toți cei care au cunoscut-o au observat imediat câtă muncă depune și cum, de fiecare dată, te întâmpină cu surâsul ei, amabilitatea, sentimentul că face parte din familia ta și niciodată nu își arată propriile necazuri sau oboseala… fiindcă acestea, firește că le are, om fiind, dar îi sunt răsplătite, răscumpărate, de respectul și faima de care se bucură. Ea poate fi un model pentru toți românii din Italia, despre cum să reușești în viață: prin foarte multă muncă și îndărătnicie, puterea de a nu te plânge când dai de greutăți… Români care prin firea lor arată adevărata față a poporului nostru: hărnicie și devotament.

Am avut bucuria s-o întâlnesc pe Luciana Ludușan la evenimentele organizate la Accademia di Romania din Roma, ca apoi, la 15 ianuarie 2018, să participe la Ziua Culturii Naționale organizată de Cenaclul de la Roma iar în duminica Floriilor la ortodocși și a Sfintelor Paști la catolici, 1 Aprilie 2018, să participăm noi la un eveniment cu oaspeți deosebiți: Florin Vos și Dj Alex Vega, celebrii Romică Țociu și Cornel Palade, organizat de Luciana în acest nou restaurant. Pe românca noastră inimoasă o puteți contacta AICI.

Veți mai auzi despre astfel de conaționali ai noștri, fiindcă Luciana nu este unica, sunt puzderie, dar mass-media s-a obișnuit să scoată în față doar nefericitele întâmplări și făcând protagoniști doar delicvenții, lăsând eronata impresie că românii ar fi așa!…