Români în Italia – Oameni și fapte – Tatiana Ciobanu, ceas aniversar

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

La mulți ani Tatiana! Dorim astăzi să omagiem pe un membru ai comunității de la Roma care se dăruiește necontenit acesteia. Tatiana Ciobanu are trei copii, trei țări din care vrea să facă două și o inimă cât o casă. Astăzi împlinește 50 de ani iar noi dorim să-i întoarcem o picătură din marea de lumină pe care o răspândește în jur. Tatiana este o femeie ambițioasă, mult deasupra mediei: de fapt, are mereu o ambiție supremă – cea de a face lumea din jur mai bună și mai frumoasă. Iar pentru a o face e gata să renunțe la toate celelalte ambiții, cele mici, care deseori macină oamenii și-i fac să se ciocnească între ei.

Dacă locuiți la Roma, probabil ați auzit de ea sau o veți fi văzut-o în fața Columnei lui Traian, unde deseori se (a)duc bătăliile și doleanțele României despuiate cu colacul copt de ea în brațe, un costum popular adunat din toate regiunile țării, un zâmbet cald ca pâinea și o privire iute ca săgeata și blândă ca soarele. A plecat cu mult timp în urmă dintr-o țară sfărâmată care nu o mai putea hrăni și nu care îi garanta ziua de mâine, nici măcar pe cea de azi.

Așadar, după ani de muncă neplătită, dar făcută cu multă dragoste și dăruire în școala din satul Vărvăreuca, și-a luat valiza în mână, inima în dinți și țara în inimă și a plecat pe drumul cel Italiei precum mulți, prea mulți ca ea au făcut-o. Dar nu a uitat o clipă de Basarabia și de mama ei – România. Simțul datoriei față de țara și de proprii copii nu o va părăsi și toată odiseea care va urma va fi, și încă este, o reîntoarcere spre acel meleag ideal pe care îl visează, o luptă continuă pentru a schimba Unirea în realitate. Oriunde se află ea semănă bucurie. Când era la Vărvăreuca, mahalaua în care locuia, era ca o mare familie, copiii veneau mai mereu în ograda ei, se țineau spectacole și recitaluri.

Ulterior, la Roma, unde s-a mutat cu soțul și copiii – o lume în miniatură, o răscruce de seminții și limbi în care nu lipseau necazurile și sărăcia – a reușit să aducă spiritul de comunitate. Astfel, a deschis un mic centru de asistență școlară pentru copiii ai căror părinți munceau din zori până în noapte și nu aveau timp să-i ajute cu temele. O fostă încăpere de depozit a fost transformată în centru de recreație cu susținere școlară pentru elevii din cartier, unde în fiecare vineri se adunau micuții… și adolescenții din zonă, ajutați de voluntari, în mare parte italieni, să învețe limba italiană, să facă temele și să se integreze în noua realitate. Proiectul va ieși apoi din sânul cartierului și va fi transferat mai întâi în școala elementară, apoi la gimnaziul din zonă, unde profesorii pensionari vor continua să-și aducă contribuția la educația tinerilor.

În 2004 la inițiativa Tatianei, a soțului și a unor prieteni și membri ai comunității a fost înființată Asociația socio-culturală Dacia care își continuă și în ziua de astăzi activitatea. De-a lungul anilor au fost organizate nenumărate evenimente de promovare a culturii și folclorului românesc de pe cele două maluri ale Prutului. În colaborare cu diferite instituții românești și italiene au fost organizate numeroase evenimente precum prezentări de carte, spectacole, proiecții de filme, traduceri din autori români, expoziții și altele.

S-a creat o rețea, împreună cu celelalte asociații din Roma și din diaspora, unele dintre ele fiind Asociația Dacia care a participat la Congresele diasporei unioniste ce au avut loc în ultimii ani la Chișinău și București, precum și la manifestațiile pro-unire. Viața ei este asemenea unei continue curse cu obstacole, un sacrificiu constant pentru a duce înainte misiunea sa care a devenit și a noastră. Pentru că are o voință de fier și o inimă de catifea și știe să transforme ambiția în realitate și o va face mereu rămânând un model, o sursă de inspirație pentru familia sa și pentru cei din jur. Dragă Tatiana îți mulțumim pentru că exiști. La mulți mulți ani!

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •