România – 1 octombrie, startul anului universitar: cazarea, calendarul, vacanțele…

Studenţii din toată ţara încep oficial, marţi, 1 octombrie, cursurile din anul universitar 2019-2020, însă unele universităţi organizează festivităţi încă de luni. Potrivit calendarului, studenţii programelor de licenţă şi masterat vor avea, pe 21 decembrie, vacanţa de iarnă.

Potrivit calendarului pentru anul universitar 2019-2020, studenţii încep cursurile, oficial, pe 1 octombrie. Chiar dacă anul universitar începe pe data de 1 octombrie, unele facultăţi au ales să organizeze festivităţile de deschidere mai devreme. Potrivit stirile.tvr.ro

Cei 30.000 de studenţi de la Politehnica Bucureşti au început cursurile săptămâna trecută, iar cei de la Academia de Studii Economice Bucureşti participă luni, 30 septembrie, la ora 12:00, la deschiderea anului.

Şi Universitatea Bucureşti îşi deschide porţile tot luni, pentru cei 34.000 de studenţi.

Peste 22.000 de studenţi (6.500 la anul I) vor urma cursurile de licenţă şi masterat la ASE.

Structura anului universitar 2019 – 2020

Studenţii vor avea, în perioada 21 decembrie 2019 – 5 ianuarie 2020, vacanţa de iarnă, iar sesiunea de examene pentru semestrul I este programată să înceapă pe data de 19 ianuarie.

Semestrul II începe pe data de 17 februarie şi se va încheia pe 28 iunie 2020, cu sesiunea de vară de examene.


Zeci de mii de tineri se îndreaptă către marile centre universitare şi scot din buzunare sume exorbitante pentru chirii. Preţurile cele mai mari, după Capitală, erau anul trecut la Cluj, unde chiria unui apartament depăşea 800 de euro. Preţurile au explodat şi anul acesta în marile oraşe.

CLUJ

Mai puţin de două săptămâni ne despart de perioada în care la Cluj-Napoca vor veni studenţi din toată România dar şi din străinătate. Pentru mulţi dintre ei, ideal ar fi să locuiască în timpul facultăţii într-un apartament sau o garsonieră, însă acest lucru este foarte dificil aici, deoarece chiriile sunt foarte ridicate.

De exemplu, preţul pentru o garsonieră porneşte de la 250 de euro pe lună plus utilităţi, însă multe dintre acestea nu nu sunt tocmai aproape de centrul oraşului.

O bună alternativa pentru studenţi rămâne în continuarea cazarea în căminele studenţeşti. Preţurile încep de la 100 de lei pe lună, iar în funcţie de gradul de confort, preţul creşte până la 450 de lei. În pret sunt incluse şi utilităţile.

Totuşi, numărul de locuri în cămine este mic în comparaţie cu numărul studenţilor. În total sunt puse la dispoziţie 5200 de locuri pentru cei 44.000 de studenţi.

Una dintre condiţiile principale pentru a prinde loc aici este ca studenţii să aibă medii foarte bune.

IAŞI

Iaşiul are cinci mari universităţi, iar în fiecare an atrage peste 50.000 de studenţi. O parte dintre ei sunt cazaţi în campusurile universităţilor, însă nu au toți loc în cămin, iar unii nici nu iau în considerare traiul la comun. De aceea, începerea anului universitar înseamnă şi preţuri la chirii mai mari cu 5-10%, conform agenţilor imobiliari. Preţul e mai mare cu cât eşti mai aproape de universitate, pentru că aceasta se află într-o zonă foarte bună.

Conform imobiliare.ro,

Garsoniera – pornește de la 190 de euro și ajunge la 300 de euro în funcție de zonă

Un apartament cu două camere porneşte de la 300 de euro și ajunge la 450 de euro

Un apartament cu trei camere porneşte de la 300 de euro şi ajunge la 850 de euro, în funcție de zonă și dotări

Un apartament cu patru camere porneşte de la 350 de euro şi ajunge la 900 de euro

Mulţi sunt dispuşi să plătească preţul cerut pentru a avea toate facilităţile, să aibă camera lor, să poată ajunge la orice oră acasă fără să respecte prea multe reguli. Îşi caută din timp colegi de apartament, pentru a împărţi chiria şi cheltuielile, dar tot nu se compară cu preţul plătit pentru un loc în cămin care porneşte de la 220 de lei pe lună, cu tot cu apă, gaz, curent şi alte cheltuieli de întreţinere.

Studenţii care nu găsesc chirii în Copou sau Tudor pentru bugetul lor se orientează spre cartiere ca Alexandru cel Bun, Podu Roş, Dacia sau Podu de Fier. Aici, preţurile sunt puţin mai mici, însă trebuie să circule cu un mijloc de transport în comun sau cu maşina personală pentru a ajunge la facultate.

TIMIŞOARA

Universitatea de Vest din Timişoara:

–    15.000 de studenţi, la 11 facultăţi

–     2.500 de locuri în 10 cămine, situate în diverse locuri din oraş

–    camerele sunt cu două până la cinci paturi

–    taxa de cazare este de aproximativ 120 de lei pe lună

–    camerele sunt dotate cu masini de spalat, chicinete

–    printre criteriile de selecţie – activitatea şcolară, dar şi activităţile adiacente (voluntariat)

Universitatea Politehnică din Timişoara

–     13.500 de studenţi, la 10 facultăţi

–    peste 6.500 de locuri de cazare în cămine

–    toţi studenţii care solicită loc în cămin primesc

–    cei care au note bune primesc loc în camere de două persoane

–    camerele, cu două şi patru locuri

–    taxa de cazare, aproximativ 100 de lei

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara

–    6.500 de studenţi, la trei facultăţi

–    2540 de locuri în cămine

–    camere cu trei şi patru locuri, dar şi garsoniere

–   locurile sunt repartizate pe baza mediei de admitere şi a criteriilor sociale (dacă e cazul)

–   taxa de cazare, aproximativ 100 de lei

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Bantului

–   aproximativ 6100 de studenţi, la şase facultăţi

–   camere cu două şi patru locuri – 200 de lei taxa de cazare

–   garsoniere sau apartamente – până la 2.400 de lei pe lună taxa de cazare

În Timişoara sunt peste 40.000 de studenţi. Sunt şi mulţi tineri care nu aleg cazarea în cămine, iar aceştia se îndreaptă spre chirii. În această perioadă, chiriile la apartamente cu una sau două camere cresc. Costul chiriei diferă în funcţie de zona unde este situată locuinţa, dar şi de dotări. Preţul pleacă de la 150-170 de euro şi poate ajunge la 200 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.