România fără viitor

România rămâne fără viitor. Olimpicii noștri vor să își construiască un viitor pe meleaguri străine

Peste 100.000 de tineri pleacă în fiecare an, hotărâți să-și construiască un viitor în străinătate.

Mulți au obținut rezultate excelente la olimpiadele internaționale, așa că universități de prestigiu le oferă cele mai bune condiții pentru studii. Joi, autoritățile i-au premiat pe elevii olimpici, însă nu le-au putut vorbi despre o școală românească nouă, cu o altă viziune.
Andrei a luat medalia de argint la olimpiada internaţională de biologie. A studiat la un liceu privat din Bucureşti, dar diploma de licenţă o va obţine în străinătate, speră el, în Statele Unite ale Americii.

Andrei Mitrofan: ”Vreau să fac cercetare în biologie şi în momentul acesta în România nu există aparatura necesară.”

Peste ocean îşi doreşte să ajungă şi Tudor, olimpic la ştiinţe exacte. Are 16 ani şi studiază în Botoşani.
Tudor: ”Se învaţă prea multe materii, ar fi bine să-i lase cu 3-4 în care să facă performanță. Sau măcar să-ţi alegi un domeniu şi la celelalte să faci 1-2 ore pe săptămână.”

În acest an, 255 de elevi români au obţinut medalii la olimpiadele internaţionale. Ei sunt vârful educaţiei din România, copii care au muncit ani întregi şi au învins un sistem învechit şi plin de hibe. Au ajuns acum să fie printre cei mai buni din lume la matematică, ştiinţe sau geografie.
Elevă: ”Foarte multă muncă, dar şi pasiune. Fără pasiune nu se poate.”
Însă, pentru aceşti tineri, România nu are o strategie şi nici dorinţa de a-i ajuta să se dezvolte în ţara lor.

Olimpic este şi Oamar. A intrat la automatică şi încă n-a plecat din ţară. Este unul dintre tinerii cu viziune care, într-o zi, va schimba poate sistemul românesc de educaţie.
Oamar Hamod: ”Aici este vorba doar de vârfuri. Vârfurile au parte de această pregătire modernă şi adaptară, însă ar trebui să fie disponibilă şi celor 99% dintre elevi.”
Dincolo de felicitări, ministrul Educaţiei nu are pentru aceşti tineri prea multe argumente. Şi nicio strategie.

Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei: ”Sunt convinsă că mulţi dintre ei se vor întoarce, noi pentru cei care rămân oferim o bursă care se numeşte meritul olimpic.”
Sorin Câmpeanu, rectorul USAMV: ”Coerență, vizune, consecvență – sunt 3 lucruri care lipsesc sistemului de educaţie. Este absolut necesar să ai elite, însă nu trebuie neglijată marea masă.”

La Piatra Neamţ, autorităţile locale s-au gândit să le ofere elevilor cu rezultate deosebite şi o recunoaștere publică. Chipurile lor vor fi afişate pe panourile din oraş timp de 15 zile.
Elevă: ”Îmi place să fiu apreciată şi atunci când merg pe scenă, îmi place să fiu aplaudată.”
Olimpicii au primit bani de la autorităţi pentru medaliile obţinute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.