România: hainele din mall-uri sunt mai scumpe decât cele din alte ţări europene

mai scump in romania ca afara

Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţşi Antreprenoriat, a explicat motivele pentru carehainele din mall-urile româneştisuntmai scumpe decât cele din alte ţări europene. Potrivit ziuanews

„Anumite branduri suntmai scumpe cu pânăla 30%, unele chiar cu până 50%. LanţulproducţieiînRomânia nu afecteazăşi nu reflectă costul. Inclusiv un brand foarte mare, Zara, are undeva la 30% dinproducţia pentru femei înRomânia, şiasta nu înseamnă noi avem preţurimai mici aici”, a spus acesta, la Digi 24.

Întrebatdacă hainele din mall suntmai scumpe aici decâtînSpania, Laufer a spus: „DecâtînSpaniaîn mod special, pentru proprietarul acestui brand este Amancio Ortega şi este spaniolşiaplică o politică de discount a preţurilor. Preţurile pe care le găsiţiastăzi pentru Zaraşi brandurile din grupul lor înSpaniaşi Portugalia sunt cu 30% mai iefitne decâtîn toate ţăriledinEuropa. Dar brandurile acesteasuntmai scumpe înRomânia„.


Realitatea este mult mai complexă. Sunt negustori (mai bine spus speculanți) care cumpără produse fie la modă sau demodate, poate chiar unele cu defecte ascunse și luate la prețuri reduse și expuse la magazinul din România la preț cu mult mai mare decât în țările vestice la aceleași produse fără defecte.

Măcar de-ar fi această situație doar la vestimentație. Aceeași practică o pot întâlni românii la majoritatea mărfurilor, fie alimentare, alcoolice, electronice sau materiale pentru construcții și uz casnic. Probabil, unica soluție ar fi boicotarea acelor magazine sau mall-uri. Dar este foarte greu să unești o populație dornică de achiziții, unde sunt și acei care cu cât plătesc mai scump ceva, cu atât se mândresc și au iluzia calității pe măsura banilor dați.

Cât cheltuie românul pe fleacuri sau pe snobisme nu se poate cuantifica. Bine că are de unde!… Problema ar fi însă și aceasta, dacă avem un comerț profitabil, cum de angajații acestuia sunt prost plătiți iar proprietarii mereu plângând că… nu le merge?!!! Unde se duc banii?

Articolul precedentBanca Transilvania a eliminat începând de la 1 august unele comisioane pentru persoanele fizice, află care
Articolul următorCum este mai bine, să spui ”te iubesc” fățarnic sau să iubești în taină?
Scriitor și jurnalist, fondator Radio Vocativ, Revista Vocativ, Vocativ Plus, il romeno