România în U.E. – de la președinția C.E. la un pas de activarea Articolului 7, suspendarea dreptului de vot, adio Schengen

Comisia Europeană a confirmat, luni, că oficialii statului român au fost notificați că, dacă intră în vigoare modificările votate de parlamentarii PSD-ALDE-UDMR-minorități la Codurile Penale, vor fi luate măsuri imediate de sancționare a țării noastre, inclusiv activarea Articolului 7.

Informația a apărut dimineață pe surse în presă din România, iar la prânz a fost confirmată oficial de la Bruxelles.

„Confirmăm că această scrisoare a fost trimisă vinerea trecută și este o scrisoare care prezintă chestiunile care îngrijorează Comisia în ceea ce privește respectarea statului de drept în România.

Principalele îngrijorări sunt legate în general de independența sistemului judiciar și lupta împotriva corupției, chestiuni care afectează inclusiv și interesele financiare ale UE și în particular de modificările nou-adoptate ale Codurilor Penale ce riscă să dezincrimineze anumite infracțiuni”, a declarat, într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al CE, Margaritis Schinas.

Jurnaliștii europeni au vrut să știe dacă există un termen limita până la care România trebuie să ia măsuri, astfel încât să evite sancțiunile.

„Suntem în ultima faza înainte de activarea sancțiunilor, dacă nu se iau măsuri. Obiectivul Comisiei Europene rămâne în continuare acela de a ajută autoritățile române să găsească soluții la chestiunile problematice ce privesc respectarea statului de drept.

Comisia e pregătită să se implice într-un dialog activ și constructiv cu autoritățile române”, a conchis oficialul CE.

Întrebat dacă mai e valabil apelul lui Jean Claude Juncker către statele membre să primească România în Schengen, Schinas a spus că, în cazul în care nu sunt luate în considerare avertismentele din scrisoarea lui Timmermans, este clar că orice șansă va fi afectată.

Articolul 7 din Tratatul UE prevede, în ultima instanța, suspendarea dreptului de vot pentru statul în cazul căruia este activat. CITEȘTE INTEGRAL PE ZIARE.COM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.