România – Nu pot fi confiscați, peste noapte, banii de pensii

pilonul2

Oamenii de afaceri avertizează: Nu pot fi confiscaţi, peste noapte, banii de pensii. Principiul de lucru potrivit căruia Executivul poate lua, fără consultări, orice decizii privind banii cetăţenilor e inadecvat şi păgubos pentru România anului 2017, afirmă reprezentanţii oamenilor de afaceri, referindu-se la planurile Guvernului de a modifică Pilonul II de pensii, unde milioane de români au contribuit aproape un deceniu.

Potrivit acestora, nu există precedent în istoria României post-’89 în care statul iafără angajament de returnare – din banii care aparţin, de fapt şi de drept, cetăţenilor ei. „Dacă acest precedent va fi creat – în dauna sistemului de pensii private, singură reforma structurală care a rezistat timp de un deceniu tuturor alternanţelor la putere -, atunci, ideea de predictibilitate a politicilor economice româneşti va suferi o lovitură catastrofală. Una cu efecte nefericite pe termen lung”, afirmă Dragoş Neacşu, CEO al Erste Asset Management şi membru în Consiliul Director al Romanian Business Leaders (RBL), o asociaţie importantă a oamenilor de afaceri.

În prezent, şapte milioane de români au contribuţii la pilonul privat obligatoriu de pensii, unde se varsă aproape jumătate din contribuţia totală la pensii, de 10,5%, reţinută din salariu.
Cum vor fi afectate contribuţiile personale
Dacă nivelul contribuţiei este redus, fie şi temporar, fiecare participant pierde nu numai banii ce nu mai ajung în contul sau personal de pensie (sistemul de pensii private), ci şi efectul de multiplicare a acestora prin investiţiile făcute în numele lor de administratori profesionişti„, a explicat reprezentantul RBL.

Potrivit unui studiu, randamentul mediu de 5,37% obţinut la nivelul întregului sistem, de la intrarea primelor contribuţii lunare în conturi, în mai 2008, şi până la finele anului 2015, îl situează pe locul unu în topul randamentelor obţinute de sistemele de pensii private la nivelul Uniunii Europene. „Ce înseamnă un nivel de 5% al randamentului mediu anual al unei investiţii pe termen lung? Valoarea contului individual se dublează într-un interval de 15 ani, dacă valoarea contribuţiei lunare rămâne constanţa„, a explicat specialistul.

Criză de bani la buget
În acest an au apărut mai multe scenarii privind desfiinţarea Pilonului ÎI, dată fiind criză de fonduri la buget şi în contextul în care o treime din pensii sunt plătite, lunar, din împrumuturi. „Nu ne împrumutăm pentru a face autostrăzi legăm provinciile istorice şi modernizăm procesele de educaţie şi … CITEȘTE INTEGRAL: Oamenii de afaceri avertizeaza: Nu pot fi confiscati, peste noapte, banii de pensii

1 COMENTARIU

  1. Nici peste noapte nici peste zi,sa nu va atingeti de bani a 7 milione de pensionari!Ati epuizat toare resursele,de tot felul,a ti trecut si la …
    De unde iesiti?Romani sunt oameni inteligenti si instruiti!!

Comments are closed.