România – o treime din populația adultă fumează

viciul care ucide
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

În perioada martie-aprilie 2017, după un an de la intrarea în vigoare a legii nr.15/2016, la solicitarea Inițiativei 2035 Fără Tutun, a fost realizat studiul cantitativ la nivel național, cu obiectivul de a investiga percepția publicului general asupra politicilor de control al consumului de tutun. La studiu au participat 1000 de persoane, cu vârsta de peste 18 ani, 617 în mediul urban și 383 în mediul rural.
Studiul a evaluat aspecte epidemiologice, legate de prevalența declarată a fumatului, dar și date legate de comportamentul fumătorilor, percepțiile în legătură cu fumatul pasiv, gradul de susținere a inițiativelor care reglementează promovarea produselor din tutun, precum și opiniile asupra legislației de interzicere a fumatului în spațiile publice închise, la un an de la aplicare.
Conform Inițiativei 2035 Fără Tutun, concluzia studiului a fost că nivelul de susținere pentru politicile care vizează reducerea consumului de tutun în rândul populației cât și nivelul de susținere al legii care a interzis fumatul în spațiile publice închise (legea nr. 15/2016) se mențin ridicate (82 % și 83%).87% dintre românii participanți la studiu sunt de acord că Legea anti-fumat contribuie la protejarea sănătății. De asemenea, peste 90% dintre fumători și nefumători cunosc efectele fumatului pasiv. 69% dintre participanți consideră că marketing-ul agresiv al produselor din tutun în magazine și localuri este un element cu impact negativ major asupra copiilor și tinerilor, fiind nevoie de lansarea de inițiative legislative care să interzică această practică.
Conform studiului, în România aproximativ o treime din populație fumează (33%), cei mai mulți fumători fiind în rândul persoanelor cu vârsta între 26 și 35 de ani, cu venituri mai mari, care locuiesc în mediul urban. De asemenea, fumătorii se regăsesc mai des în gospodăriile în care locuiesc copii sub 18 ani. Cel puțin un pachet de țigarete pe zi fumează aceștia (40% dintre fumători – peste 20 de țigarete pe zi). Bărbații fumează mai mult decât femeile (16, respectiv 12 țigarete pe zi), iar consumul de tutun scade în rândul fumătorilor cu studii superioare (12 țigarete pe zi). 28% din persoanele nefumătoare au fumat în trecut, iar 2% dintre fumători au renunțat la fumat în ultimul an. (citește articolul integral pe Prima televiziune online dedicată sănătății)
Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •