România ocupă primul loc la capitolul documente de identitate falsificate

Comisia Europeană propune îmbunătățirea elementelor de securitate ale cărților de identitate ale cetățenilor UE. În contextul în care aproximativ 80 de milioane de europeni nu au cărți de identitate care să poată fi scanate deoarece nu au elemente biometrice de identificare, obiectivul este blocarea utilizării documentelor false de către teroriști și infractori de drept comun pentru a ajunge din state extracomunitare în spațiul UE – anunță Comisia Europeană într-un comunicat postat pe site-ul instituției.

Date furnizate de Agenția UE pentru protecția frontierelor (Frontex) arată că România ocupă primul loc la capitolul documente de identitate falsificate, potrivit site-ului agenției ANSA. Pe locurile următoare se situează Italia și Grecia.
Printre măsurile propuse de Comisia Europeană se numără adoptarea unor standarde comune de securitate la nivel comunitar și „obligativitatea transpunerii datelor biometrice pe cardurile de identitate”, adică a amprentelor și imaginilor faciale.
La șase luni după ce a prezentat, în octombrie 2017, pachetul anti-terorism, Comisia propune o serie de măsuri care au următoarele obiective:
– întărirea securității cărților de identitate și reducerea fraudării documentelor;
– asigurarea accesului autorităților de aplicare a legii și al celor judiciare la probe electronice și la informații financiare;
– impunerea de noi restricții asupra accesului teroriștilor la precursorii de explozivi și consolidarea controalelor asupra importului și exportului de arme de foc”, se arată în comunicatul CE.

În document, se mai precizează că propunerile prezentate „ar trebui să fie adoptate de co-legiuitori în regim de urgență, astfel încât cetățenii UE să trăiască într-un climat de siguranță și mai puternic”.

Comisia Europeană propune îmbunătățirea elementelor de securitate cu care sunt prevăzute cărțile de identitate ale cetățenilor UE și documentele de ședere ale membrilor de familie ai acestora din afară UE.
Măsurile aprobate: stabilirea unor standarde comune de securitate în întreagă UE în conformitate cu standardele minime de securitate  stabilite de OACI.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

vă rog adăugați un comentariu
introduceți numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.