România și fondurile europene – adevărul în cifre!

România era, în 2016, al doilea beneficiar net de fonduri europene din Uniunea Europeană, cu un sold net de aproximativ 6 miliarde euro, după Polonia (+7,1 miliarde de euro). Ca o comparație, cel mai mare contributor net la bugetul UE în 2016 era Germania, cu un sold net de -12,9 miliarde de euro.

Asta înseamnă că țara noastră a primit de la Uniunea Europeană, doar în anul 2016, cu 6 miliarde de euro mai mult decât a contribuit la bugetul european, iar Germania a primit cu 12,9 miliarde de euro mai puțin decât a contribuit la bugetul UE.

Soldul global al României din momentul în care am aderat, în ianuarie 2007, și până în prezent, este de 31 de miliarde de euro. România a primit de la Uniunea Europeană 47 de miliarde de euro și a contribuit la bugetul UE cu doar 16 miliarde de euro.

Nu sunt 100% de acord cu acest mod de a te raporta, ca stat membru, la bugetul UE, doar în termeni de costuri și beneficii nete, întrucât cred că există o serie de beneficii ale apartenenței la Uniunea Europeană care nu pot fi cuantificate în bani. Printre ele, menționez doar apartenența la Piața Unică, libertatea de a munci, studia și locui oriunde în Uniunea Europeană, dar sunt multe altele.

Totuși, cifrele de mai sus arată, fără nicio urmă de îndoială, că România nu a beneficiat doar în ceea ce privește libertatea de mișcare sau de a lucra în alte țări odată cu aderarea la Uniunea Europeană. Țara noastră a câștigat mai ales în plan financiar de pe urma apartenenței la UE.

Dincolo de aceste cifre, impactul real al fondurilor europene asupra economiei românești a fost unul semnificativ: PIB-ul real pentru perioada 2009 – 2016 a crescut cu 14% datorită finanțării europene, șomajul a scăzut cu 3%, iar investițiile au crescut cu 29,5%. CITEȘTE MAI MULTE DETALII PE CURSDEGUVERNARE