România: vinul de mure

gorj
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Un tânăr din judetul Gorj, localitatea Ticleni, a scos pe piață un produs unic în România: vinul de mure.

„E un produs în care am pus mult suflet. Totul a început ca un experiment. Pur şi simplu găsisem o rețetă, am început încercăm, iar surpriza a fost avem un produs foarte bun. Am simţit potenţialul. Se foloseşte aceeaşi metodă ca la vinul de struguri, însă aici, la mure, fermentaţia durează mai mult, circa 45 de zile. Momentan vom realiza circa 700 de sticle, am ajuns la forma finală. E puţin uimitor şi pentru mine. Am început în decembrie, iar în prezent vorbim deja de un investitor pentru vinul de mure”, a povestit, pentru StiriAgricole.ro, Ionel Burtea.

Tânărul, în vârstă de 21 ani, student la Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti administrează împreună cu familia sa 5 hectare de mure şi zmeură cultivate pe terenul bunicii şi se pregăteşte deja mărească suprafaţa cultivată.

„Totul a început acum trei ani când ne-am decis cultivăm pe un hectar mure şi zmeură. Aveam o mică grădină, de pe vremea bunicilor, însă am hotărât ar fi o investiţie foarte bună, în contextul în care piaţa aceasta este slab dezvoltată la noi, în sensul importăm foarte mult, iar plantaţiile noastre sunt mici ca suprafaţă. Nu am stat prea mult pe gânduri şi am achiziţionat butaşi de la ICDP PiteştiMărăcineni. Ulterior, am mărit suprafaţa cultivată, iar în prezent avem 5 hectare, predominant fiind murul”, a mai spus acesta.

Anul trecut, familia Burtea a reuşit încheie un contract cu un retailer din Gorj, ceea ce a făcut ca majoritatea fructelor din plantaţia de la Ticleni ajungă pe rafturile supermarketurilor din judeţ.

„Am reuşit valorificăm producţia de anul trecut pe baza unui contract cu un retailer, ne-am bucurat constatăm sunt deschişi lucreze cu producătorii locali. Am pus murele în caserole şi îi aprovizionăm din trei în trei zile. Tot ceea ce am câştigat, am reinvestit”, a mai spus tânărul.

Pentru viitor, tânărul antreprenor îşi doreşte acceseze şi fonduri europene nerambursabile, în special măsura 4.1a, care îi va permite realizeze şi o fabrică, precum şi un punct de desfacere. „Este o provocare pentru mine, însă asta îmi place cel mai mult. Îmi dedic toată ziua acestei activităţi, uneori neglijez şi facultatea. Însă ceea ce îmi doresc e văd cum această afacere creşte. Sunt multe oportunităţi în România, ne trebuie mai mult curaj”, este de părere Ionel Burtea. Sursa:  stireazilei

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •