România: vinul de mure

gorj

Un tânăr din judetul Gorj, localitatea Ticleni, a scos pe piață un produs unic în România: vinul de mure.

„E un produs încare am pusmultsuflet. Totul a începutca un experiment. Pur şi simplu găsisem o rețetă, am începutîncercăm, iar surpriza a fost avem un produs foarte bun. Am simţitpotenţialul. Sefoloseşteaceeaşimetodăcala vinul de struguri, însă aici, la mure, fermentaţiadureazămaimult, circa 45 de zile. Momentan vom realizacirca 700 de sticle, am ajunslaformafinală. E puţin uimitor şi pentru mine. Am începutîn decembrie, iar în prezent vorbim deja de un investitor pentru vinul de mure”, a povestit, pentru StiriAgricole.ro, Ionel Burtea.

Tânărul, învârstă de 21 ani, student la Academia de Ştiinţe Economice dinBucureştiadministreazăîmpreună cu familiasa 5 hectare de mure şizmeură cultivate pe terenul bunicii şisepregăteştedejamăreascăsuprafaţacultivată.

„Totul a început acum trei ani când ne-am decis cultivăm pe un hectar mure şizmeură. Aveam o micăgrădină, de pe vremea bunicilor, însă am hotărât ar fi o investiţie foarte bună, în contextul încarepiaţaaceasta este slab dezvoltatăla noi, în sensul importăm foarte mult, iar plantaţiile noastre sunt mici casuprafaţă. Nu am stat prea mult pe gândurişi am achiziţionatbutaşi de la ICDP PiteştiMărăcineni. Ulterior, am măritsuprafaţacultivată, iar în prezent avem 5 hectare, predominant fiind murul”, a mai spus acesta.

Anul trecut, familia Burtea a reuşitîncheie un contract cu un retailer din Gorj, ceea ce a făcutca majoritatea fructelor dinplantaţia de laTicleniajungă pe rafturile supermarketurilor dinjudeţ.

„Am reuşitvalorificămproducţia de anul trecut pe baza unui contract cu un retailer, ne-am bucurat constatămsuntdeschişi lucreze cu producătorii locali. Am pus murele în caserole şi îi aprovizionămdin trei în trei zile. Tot ceea ce am câştigat, am reinvestit”, a mai spus tânărul.

Pentru viitor, tânărul antreprenor îşidoreşte acceseze şi fonduri europene nerambursabile, în special măsura 4.1a, careîiva permite realizeze şi o fabrică, precum şi un punct de desfacere. „Este o provocare pentru mine, însăastaîmiplace cel maimult. Îmi dedic toatăziuaacesteiactivităţi, uneori neglijez şi facultatea. Însă ceea ce îmi doresc e văd cum această afacere creşte. SuntmulteoportunităţiînRomânia, ne trebuie maimult curaj”, este de părere Ionel Burtea. Sursa: stireazilei

Articolul precedentONU – Eliminarea completă a armelor nucleare
Articolul următorMultinaţionalele în România – corporatiştii
Scriitor și jurnalist, fondator Radio Vocativ, Revista Vocativ, Vocativ Plus, il romeno