Românii care nu au reușit să voteze cer demisia ambasadorilor și a Ministrului român de externe

Am intrat pe site-ul MAE, Ministerul de Externe, în speranța să găsesc o explicație la debandada din secțiile de votare organizate de misiunile diplomatice românești din țările unde sunt comunități românești.

Iată ultimul lor comunicat găsit astăzi la ora 08.00 ora vest, fără să se facă vreo referire la faptul că au fost grave probleme:


”Precizări de presă

Tip: Comunicat de presă
Data:  26.05.2019

În continuarea precizărilor transmise cu privire la desfășurarea procesului de vot la secțiile de votare în străinătate, menționăm că la acest moment nu au fost primite sesizări din partea secțiilor de votare din străinătate cu privire la numărul insuficient de buletine de vot sau a alte materiale necesare procesului de vot.

Subliniem că atât Ministerul Afacerilor Externe, cât și BESVS sunt în dialog constant cu președinții secțiilor de votare din străinătate în vederea facilitării fluidizării procesului de vot și a remedierii, în timp util, a eventualelor incidente.

Menționăm, în context, că atât numărul secțiilor de votare cât și materialele de votare au fost stabilite pe baza evaluărilor și informațiilor comunicate de către misiunile diplomatice, care au ținut cont de consultările cu comunitățile românești din străinătate, de solicitările acestora de organizare a unor secții noi și de evaluarea modului în care s-au desfășurat procesele electorale anterioare în străinătate. De asemenea, subliniem că locațiile ce găzduiesc secțiile de vot au fost selectate astfel încât să îndeplinească toate necesitățile unei secții de votare.

Precizăm că persoanele care la ora 21.00 (ora locală) se află în sala în care se votează, pot să-şi exercite dreptul de vot. Accesul alegătorilor în sala de vot are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor.

Reiterăm că Ministerul Afacerilor Externe și misiunile diplomatice și oficiile consulare au întreprins toate măsurile logistice prevăzute de lege pentru ca votul să se desfășoare în cele mai bune condiții și depune toate eforturile necesare pentru a fluidiza votul și a permite cetățenilor români aflați în străinătate posibilitatea de a își exercita dreptul democratic la vot.

Reiterăm că incidentele punctuale au fost remediate în timp util, fără să afecteze modul de desfășurare a procesului de vot.

Cu privire la numărul mare de alegători, menționăm că legislația națională privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, dar şi reglementările europene nu permit o evidențiere exactă a numărului de cetățeni români aflați în străinătate. Astfel, deși, potrivit Legii nr. 248/2005 art. 5, lit. (d) privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cetăţenii români care îşi stabilesc domiciliul sau reședința în străinătate au obligația de a informa cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României, actul normativ invocat nu prevede sancțiuni pentru nerespectarea acestei obligații.

Cu titlu de exemplu, menționăm că în secțiile de votare organizate la Roma, Italia (5 sectii de votare) până la acest moment au votat peste 5100 de persoane, la Madrid, Spania (4 secții de votare) peste 3500 de persoane, iar la Londra, Marea Britanie (8 secții de votare) peste 11000 de persoane.

De asemenea, recomandăm prudență în diseminarea de informații neverificate cu privire la modul de desfășurare a procesului de vot.” Sursa MAE


Așadar, ce reiese din acest comunicat? Că ambasadorii români din țările europene unde trăiesc mulți români se fac responsabili de organizarea secțiilor de votare și de numărul și amplasarea lor geografică.

Vom cere lămuriri Ambasadei României la Roma, pe ce criterii și pe baza căror informații s-a organizat structura de vot, din vreme ce s-a creat această situație fără precedent, prin care multor români li s-a interzis votul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.