Românii din Bergamo, lăsați fără biserică de o asociație musulmană

„Allah îl dă afară pe Iisus” – O fostă biserică catolică, folosită în prezent de comunitatea ortodoxă română din oraşul italian Bergamo, a fost cumpărată de o asociaţie musulmană locală, care va transforma lăcaşul de cult într-o moschee.

Asociaţia musulmană a venit la licitaţie cu o ofertă financiară mai bună decât cea a comunităţii române, relatează Agerpres, citând agenţia dpa. Licitația a plecat de la 418.000 de euro, scrie La Stampa.

„Allah îl dă afară pe Iisus” – „Allah îl dă afară pe Iisus”, scrie în ediţia sa de vineri pe prima pagină publicaţia de dreapta Libero, împreună cu un editorial în care deplânge un „sacrilegiu” şi o „înfrângere istorică” pentru poporul italian.

Biserica a fost scoasă la licitaţie de guvernul regional din Lombardia, astfel că Asociaţia Musulmană din Bergamo a reuşit să o cumpere joi în schimbul a circa 450.000 de euro.

Aşteptarea era ca biserica să fie preluată de comunitatea ortodoxă română, care o folosea din anul 2015, dar oferta acesteia la licitaţie a fost depăşită de cea a asociaţiei musulmane.

Primarul de stânga al oraşului Bergamo, Giorgio Gori, al cărui partid se află în opoziţie atât în guvernul regional, cât şi în guvernul central de la Roma, a descris licitaţia drept un ”autogol senzaţional” pe care şi l-a dat executivul regional condus de partidul de extremă dreapta Liga.

În opinia primarului, preluarea acestei biserici de către comunitatea musulmană este o consecinţă a aşa-numitei legi ”anti-moschei” promovate de guvernul regional, care face practic imposibilă deschiderea vreunui nou lăcaş de rugăciune care nu este catolic.

Simbol al orașului – Liderii din Bergamo ai partidului Liga au promis că vor încerca să invalideze respectiva licitaţie, invocând faptul că această biserică face parte din patrimoniul protejat.

Poziţiile exprimate de oficialii locali pe acest subiect vin în contextul controverselor interne din Italia pe tema migraţiei, în ultimii ani sute de mii de migranţi, în mare parte musulmani, debarcând în această ţară, situaţie care a favorizat creşterea popularităţii formaţiunilor antisistem şi de extremă dreapta, care de altfel au reuşit după alegerile legislative din luna martie să preia conducerea guvernului de la Roma în cadrul unei coaliţii.

Preşedintele partidului Liga, Matteo Salvini, de asemenea vicepremier şi ministru de interne, a participat în luna iunie la un miting în Lombardia pentru a sprijini o candidată a Ligii la alegerile pentru administraţia locală, el afirmând atunci că un vot pentru candidata sa înseamnă un vot pentru ca acele locuri să fie ”fără solicitanţi de azil, fără moschei, fără tabere de romi”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.