Românii evită dentistul – frica sau …neglijența

România nu duce lipsă de dentiști. Ba chiar are pe unii foarte bine pregătiți profesional, apreciați de străini, mai ales cei din Italia, care vin să se trateze la noi din cauza prețurilor avantajoase dar și a calității lucrărilor.

(Pentru românii de la Roma, le recomandăm unul dintre dentiștii români care au cabinetul în cetatea eternă și anume, pe Dr. Florina Gheorghe. – vezi link AICI)


Puțin români zâmbesc larg. De vină nu sunt numai grijile, ci și dantura care are de suferit. Ultimul studiu Eurostat arată că România stă bine la capitolul număr de medici stomatologici raportat la suta de mii de locuitori. Însă, e mare doar numărul stomatologilor, nu şi cel al cetăţenilor care au o dantură sănătoasă.


În 2016, cel mai recent an pentru care sunt disponibile date, România avea 83 de medici stomatologici la suta de mii de locuitori, potrivit Eurostat. În clasamentul european ţara noastră ocupă un loc bun, dacă e să aruncăm o privire înspre Polonia, care are doar 33 de medici stomatologi la suta de mii de locuitori sau Slovacia cu 50. La polul opus, grecii, bulgarii şi ciprioţii stau şi mai bine decât noi. Ţara noatră are medici, dar românii nu prea au motive să zâmbească.


Prea puţini români sunt prieteni cu stomatologul încât să-l viziteze o dată la şase luni. Iar acest comportament se traduce în statistici prin foarte mulţi oameni cu probleme dentare.

Lipsa educaţiei, dar şi posibilităţile materiale limitate fac ca oamenii să treacă rar pragul cabinetului stomatologic. În plus, interesul pentru o dantură sănătoasă se vede şi în statisticile legate de produsele de îngrijire orală. Un român consumă, în medie, un tub şi jumătate de pastă de dinţi pe an şi îşi schimbă periuţa de dinţi tot o dată pe an. Asta în timp ce europenii consumă patru tuburi de pastă de dinţi pe an, plus multă aţă dentară şi apă de gură.


Aşa se face că ţara noastră e mai mult o destinaţie pentru străinii care vor o dantură de invidiat pe bani mai puţini decât la ei acasă. Ca România să zâmbească larg e nevoie ca statul să-și respecte promisiunile și să fie mai generos cu decontarea serviciilor stomatologice. Acum, banii ajung doar pentru câteva plombe. Potrivit stiriletvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.