Românii plecați din țară trimit tot mai puțini bani în România – politicienii sunt îngrijorați

trafic ungaria
trecerea frontierei

Este pregătită România să primească peste patru milioane de refugiați români?…


Sumele trimise în ţară au scăzut semnificativ pe parcursul ultimilor trei ani, astfel încât indicatorii ce arată importanţa acestor bani relative la investiţiile străine directe (ISD) s-au deteriorat semnificativ în 2017.

Pentru prima data, datele disponibile arată un raport de doar 99% între veniturile secundare nete şi ISD pe primele cinci luni, situate la jumătate faţă de ce se consemna în anul 2013. Vezi aici detalii semnificative: cursdeguvernare


Pornind de la această știre pe care vă recomandăm să o citiți integral pe link-ul de mai sus, putem spune că sunt cel puțin două cauzele acestei deteriorări a influxului de valută de care a beneficiat România ultimelor decenii prin munca românilor aflați peste hotare. Prima, românii și-au luat cu ei afară familia și, a două, criza a subțiat veniturile.

Chiar și cei rămași acasă în România cunosc faptul că afară nu umblă câinii cu covrigii în coadă și că un salariu în euro presupune muncă și sacrificii, cât și faptul că cheltuielile sunt pe măsura salariului în țările care au adoptat euro. Poate lua un muncitor în Italia, de exemplu, 1000 de euro pentru o lună de muncă, dar plătește chiria peste 500 de euro, (plus că mai are și prostul obicei să mănânce!!! – facturile pentru utilități sunt considerabil mai mari decât în România)  și este nevoit să facă sacrificii deloc neglijabile pentru ca să poată trimite acasă în România măcar o sută de euro lunar. Deseori se întâmplă ca locul de muncă să nu fie mereu ușor de găsit sau, mai ales, de păstrat. O lună fără muncă nu înseamnă și o lună scutit de chirie sau de cheltuieli!… Dacă mulți români care vin în vacanță acasă fac fițe, ischibiții, arătându-se bogați, ajunși, nu este doar din …prostie, poate și din faptul că vor să ascundă suferințele, umilințele, eforturile, dificultățile, sacrificiile deseori inacceptabile pe care le suportă un an întreg acolo afară... Poate că s-ar întoarce acasă dar îl sperie  foarte tare noua sa condiție: afară este considerat un străin, firește că este, dar acum și acasă este privit ca un străin!… iar România lunecă pe zi ce trece într-o sărăcie autentică!…

Din pricina crizelor accentuate după 2008 în majoritatea țărilor europene, au avut loc noi procese sociale, migrații dintr-o țară într-alta, instabilitatea locului de muncă, și câte alte spaime cotidiene, românii au trebuit să reevalueze propriul buget și să strângă cureaua. Nu din disprețul față de politicieni nu trimit românii bani acasă, fiindcă acei bani sunt trimiși familiei, de cei rămași acasă le pasă, nicidecum de guvernanții care fac mereu calcule și caută să inventeze noi forme de stoarcere a pungii…

Evoluțiile valutare în fiecare an în luna august nu sunt consecințe ale pieței libere, au grijă să dezavantajeze la schimb euro-leu românii veniți acasă pentru vacanță, să-i coste scump leul!… Nu doar prin banii trimiși familiei crește aportul valutar, și comerțul înflorește în luna august, iar negustorii au grijă să mărească prețurile știind că vin ,,căpșunarii”. O lună măcar România se dezvoltă iar această dezvoltare nu se reflectă în bunăstarea populației, fiindcă aleșii au prea multe găuri de umplut iar grija lor este doar să lărgească tot mai mult acele găuri!

Este foarte greu pentru cei rămași acasă, care așteaptă un bănuț trimis de la cei plecați, dar greu este și pentru aceștia din urmă, fie pentru că trăiesc tot mai precar, fie că îi doare faptul că nu au cum să trimită bani mai mulți, așa cum se putea înainte de acest ultim deceniu de criză.

Românul aflat peste hotare se confruntă cu o stare paradoxală de dor: mai întâi dorul de acasă, apoi, când ajunge acasă, dorul de afară… de noua lui rezidență, iar acest ultim dor are grijă statul să i-l alimenteze!… Apoi, așa cum scriam mai sus, trăiește o înstrăinare perpetuă, este drept, nu poți avea aripi totodată și rădăcini, iar plecarea nu a fost mereu o decizie ușoară și nici o aventură plecând de bine… tot sărăcia l-a împins să ia drumul străinătății.

Se tot vehiculează ideea reîntoarcerii românilor acasă. Oare chiar se vrea asta? Este pregătită România să primească peste patru milioane de refugiați români?… Dacă astăzi un loc de muncă este o problemă pentru cei rămași, unde vor munci acești reîntorși? Cum îi vor convinge candidații politici să-i voteze pe cei care au mai învățat câte ceva dintr-ale democrației acolo pe afară? Nu cumva patru milioane de români în plus în țară ar însemna și cel puțin două milioane de manifestanți în stradă, așa cum ar merita guvernanții noștri care servesc oricare alte interese dar numai pe ale românilor nu?

Țările europene ar vrea să scape de români – oare chiar vor asta? Ce s-ar întâmpla în Italia și în Spania, cel puțin, cu un exod masiv de români către România? Sunt scenarii care ar trebui să-i sperie pe italieni și nu doar, un astfel de fenomen ar crea dezastre sociale și economice incalculabile. Așa că, mergem înainte cum se poate, fiecare străduindu-se să supraviețuiască sau să se aranjeze cum poate. Și așa, România de multă vreme nu mai este a românilor. Înființarea unui minister anume pentru românii de peste graniță anunță ceva înspăimântător: curând întreg guvernul se va muta afară, fiindcă acolo în țară… nu vor mai fi români… (Doamne, ferește-ne ziua aceea)

diaspora românească
cifre incomplete
căpșunarul! Foto omaga.ro

1 COMENTARIU

  1. Nu-i adevarat, pe politicieni ii doare undeva, au furat miliarde si continua sa fure. Sa vina cat mai multi straini, poate vor schimba ceva in bine.

    Plecati din tara cat mai puteti. Nu fiti fraieri, nu fiti sentimentali, pur si simplu plecati pentru binele vostru. Romania nu e o tara normala.

Comments are closed.