„Romeni, 10 anni da extraComunitari” – un eveniment de majoră importanță pentru românii din Italia

COMUNICAT DE PRESĂ:

Human4Human, Radio Roma Link, în colaborare cu Asociația Profesioniștilor Români din Italia (APRI) și Responsabilità Sociale Onlus, ORGANIZEAZĂ  5-7 Mai 2017 ROMA, Italia

„Romeni, 10 anni da extraComunitari”

La o scurtă căutare pe Google News Italia cu elementul cheie „romeno” veți constata că, la 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, mulți jurnaliști italieni și societatea civilă încă îi mai consideră pe cetățenii români din Peninsulă străini din afara Europei (extracomunitari). În consecință și prejudecățile la adresa lor persistă.

Din acest motiv Asociația de promovare socială Human4Human și Radio Roma Link, în colaborare cu Asociația Profesioniștilor Români din Italia (APRI) și Responsabilità Sociale Onlus au decis să tragă un semnal de alarmă și să le arate gazdelor italiene aspectele europene ale României, timp de trei zile. Cu aceeași ocazie vom marca și un an de la înființarea proiectului jurnalistic Radio Roma Link, primul web radio dedicat românilor din Italia și care își va prezenta site-ul (www.radioromalink.eu). Evenimentul a primit patronajul Ambasadei României in Italia, al Reprezentanței Comisiei Europene în Italia (6 mai) și al Episcopiei Ortodoxe Romane în Italia (7 mai). Cele trei zile vor implica sute de persoane de la jurnaliști la profesioniști români și italieni și simpli cetățeni, după cum urmează.

Vineri 5 mai 2017 de la ora 15.00, la sediul Federației Naționale al Presei Italiene, va avea loc dezbaterea cu jurnaliștii italieni pe tema imaginii românilor în presă. Au fost invitate 100 de redacții românesti și italiene. Înregistrarea va fi trasmisă pe platforma Radio Roma Link (https://www.spreaker.com/user/rrlink). Jurnalista Miruna Cajvaneanu va prezenta o monitorizare a presei pentru individualizarea cuvintelor cheie care contribuie la crearea unei imagini negative a românilor.

Sâmbată, 6 mai 2017 de la ora 17.00 va avea loc la Bazilica San Nicola in Carcere, conferința „România in Uniunea Europeana” la care au fost invitați să ia cuvântul Ambasadorul României în Italia, E.S. George Bologan, jurnalistul Alberto Fumi, directorul responsabil al publicației Langheroeromonferrato.net și „professor visitor” la Universitatea de Vest din Timișoara, avocatul Fabio Maria Galiani, jurnalista Miruna Cajvaneanu și managerul de programe internaționale Michaela Schefer (RAI Radioteleviziunea Italiana). Moderează jurnalista Anca A. Mihai. Va urma, apoi, un concert extraordinar cu trupa de la București, Cobzality.

Duminică, 7 mai de la ora 10.00, oaspeții italieni și români sunt invitați la Biserica Înălțarea Sfintei Cruci (Via Alessandro Viviani 24) pentru a participa la o liturghie ortodoxă. La ora prânzului, enoriașii vor fi invitați la masa cu scop caritabil în Parcul Viaductelor (Parco degli Acquedotti).

Începând cu data de 8 Mai, noul site al Radio Roma Link (www.radioromalink.eu) va aduce noutăți cotidiene pentru vorbitorii internauți de limbă italiană și de limbă română.

Pentru alte detalii puteți contacta Asociația Human4Human

Președinte Anca A. Mihai Tel +39 3493452268 Email: ancamihai@outlook.com

Comunicat trimis la redacția Vocativ Plus  de:  Anca A. Mihai

Facebook Comments