Roxana Ana Covali – medicul care te îmbrățișează nu cu mîinile, ci cu inima, şi care a ales să slujească Viaţa

Un zîmbet senin te întîmpină la radiologie cînd păşeşti cu inima puţin temătoare pentru că nu ştii exact ce lucruri se pot descoperi acolo.  Zîmbetul acela te linişteşte şi parcă din priviri ţi se spune că o să fie bine. La Spitalul Elena Doamna din Iaşi, la Radiologie, medicul Roxana Ana Covali – Medic Primar în Radiologie Imagistică Medicală, Ultrasonografie Generală, Tomografie Computerizată – îţi vorbeşte mai întîi despre viaţă. A aduce un copil pe lume este un miracol. Şi pentru a se înfăptui acest miracol este nevoie uneori de ajutor. Medicul este cel care, cu atenţie, şi printr-un diagnostic corect poate fi parte la acest miracol şi este parte din speranţa primului puls. Şi ca să ştii cum urmezi paşii, ai nevoie de încurajare şi de explicaţii cît mai clare pentru a putea da bătălia pentru viaţă şi pentru a aduce pe lume un copil sănătos.

Irena scrie despre doamna doctor Roxana Covali, într-o conversaţie cu o prietenă că… „eu, după cum spuneam… îmi continui lupta pentru a primi cel mai frumos dar din viaţa mea. Pentru aceasta este nevoie să merg la spital pentru o serie de investigaţii. Înainte de aceasta am căutat o d-nă dr. radiolog, pentru analiza HSG. Am vorbit cu d-na dr. la telefon, nu o cunosc personal însă pare a fi o d-nă fff draguţă. Mi-a dat toate explicaţiile necesare, a avut răbdare, m-a rugat să îi spun ce întrebări am şi acest lucru mi-a dat putere. Simt că pot merge mai departe. (Drăgălaşă, tu locuind în Iaşi, poate ştii despre cine este vorba; dacă tot m-ai întrebat să ştii că este vorba despre d-na dr. Covali Roxana).

Alina spune că … „o recomand, este foarte finuţă, uşoară şi îţi explică tot ce vrei să ştii, vorbeşte şi spune tot ce face acolo cu tine. Îi mulţumesc, mi-a dăruit speranţă”.

Pacienta de mai sus vorbeşte despre HSG, numele întreg fiind de Hsterosalpingografie. Este un nume greu de pronunţat şi de aceea se preferă prescurtarea HSG. Această analiză este un examen radiologic care explorează şi investighează amănunţit cavitatea uterină şi trompele uterine în vederea depistării eventualelor afecţiuni. Mai este recomandată adesea atunci cînd medicul se confruntă cu paciente suspecte de infertilitate cauzată de probleme la nivelul trompelor uterine sau al uterului.

Medicul Roxana Ana Covali are răbdare şi explică toţi paşii pentru ca speranţa să îşi poată găsi un drum în aducerea pe lume a unui copil perfect sănătos.

Diagnosticul contează foarte mult. De acolo se porneşte la un drum, care este uneori mai greu de străbătut, iar alteori mai uşor.

Poate că şi chipul ei serios, dar cu un zîmbet mereu senin îţi alungă temerile.

O statură dreaptă, o privire clară, luminoasă şi un aer modern îţi dă senzaţia că eşti în locul unde ar trebui să fii.

Cînd nu este la spital o găsim alături de studenţi la Facultatea de Bioinginerie Medicală din cadrul Universitatăţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi. Este profesor, şef lucrări şi predă disciplinele; Histologie, Radiologie, Histopatologie, Nursing/ Educaţie şi Cercetare ştiinţifică la o facultate despre care puţini ştiu cu ce se ocupă. Facultatea de Bioinginerie Medicală pregăteşte specialişti în dobîndirea unor cunoştinţe şi deprinderi în domeniul biomedical, în conformitate cu definiţia BECON (Bioengineering Consortium): „Aplicarea de concepte și metode de inginerie, biologie, medicină, fiziologie, fizică, știința materialelor, chimie, matematică și informatică pentru a dezvolta metode și tehnologii pentru rezolvarea problemelor de sănătate la om. Bioingineria creează concepte fundamentale şi cunoştinţe de la nivel molecular până la nivel sistemic şi dezvoltă noi produse biologice, materiale, procese, implanturi și produse informatice pentru prevenirea, diagnosticul şi tratamentul bolilor, pentru reabilitarea pacientului și creşterea gradului de sănătate”. Nu este o facultate uşoară dar foarte importantă ca studiu.

Facultatea de Bioinginerie Medicală pregăteşte specialişti în două domenii de specializare:

Bioinginerie – care formează specialişti în:

  • Aparatură de diagnostic şi tratament – pregătirea se realizează acumulînd cunoştinţe din domeniile: electronică, informatică, instrumentaţie biomedicală, prelucrare de semnale, măsurări fiziologice;
  • Proteze – cu rol de a suplini anumite structuri degradate ale organismului uman. Programul de studiu are în componenţă disciplinele: chimie, biomateriale, inginerie tisulară, biocompozite, biomecanică, protezare, ortezare etc.
  • Biotehnologii medicale moderne – îmbină şi aplică informaţii din: biologie, biochimie, substanţe biologic active, genetică, inginerie chimică si biochimica, permiţând obţinerea de medicamente, produse fitoterapeutice, cosmetice, alimentare, biostimulatori etc.

Balneofiziokinetoterapie şi Recuperare – care formează specialişti în:

  •  Realizarea programelor de kinetoterapie adaptate patologiei
  •  Elaborarea şi realizarea programelor de masaj individualizate
  •  Elaborarea şi realizarea programelor de hidrotermoterapie în acord cu patologia în       cadrul programului integrat de tratament recuperator;
  • Realizarea protocoalelor de electroterapie întocmite de medic.
  • Efectuarea determinărilor necesare pentru stabilirea diagnosticului funcţional precum şi monitorizarea acestui
  • Instruirea pacientului în vederea utilizării ortezelor, protezelor şi altor dispozitive de   facilitare a activităţilor cotidiene şi socio-profesionale.

Meseriile care se pot face după terminarea acestei facultăţi sînt: bioinginer medical, inginer clinic, consilier sau referent de specialitate în învăţămînt, analist cumpărări, consultant furnizări, administrator societate comercială, asistent de cercetare în fiziokinetoterapie, reprezentant tehnic şi comercial, reprezentant medical. O listă lungă de meserii ce pot ajuta un tînăr pentru o carieră.

Nu a numărat nimeni cîţi studenţi au ieşit din sala de curs a prof.dr.Roxana Covali. Rezultatele lor şi îndrumarea pe care au primit-o i-au format şi i-au ajutat ca la rîndul lor să poată ajuta.

Un medic, un om. E un mister cum poate să îşi împartă zilele (dar şi nopţile cînd este de gardă) şi să aibă atît de multă energie. Cred că puterea binelui este de la Dumnezeu şi medicul Roxana Ana Covali pare să fi primit de la Dumnezeu acest dar; Darul de a sluji Viaţa. După o zi plină, ca cea a dr. Roxana Covali, nu se poate şti exact cîţi oameni te-au iubit, cîţi te-au vorbit sau nu te-au vorbit de bine, nu poţi contoriza exact cît ai ajutat şi cît bine ai făcut. Un simplu mulţumesc primit de la un pacient poate lămuri totul. Şi dr. Roxana Covali a primit mii de mulţumiri.

Uneori, seara, pe o străduţă din oraşul Iaşi, într-un apartament, se vede la un geam, pînă noaptea tîrziu o luminiţă, locul unde medicul Roxana Ana Covali scrie; poate un articol pentru o publicaţie medicală de prestigiu din lume, poate o nouă carte, o alta cu subiect interesant dintre zecile de cărţi pe care le-a scris, sau scrie o lucrare care să îi ajute pe studenţi în înţelegerea materiei. Am în faţa mea în acest moment pe birou ultima carte scrisă de dr. Roxana Ana Covali: „Lucrări practice de radiologie, pentru studenţii Facultăţii de Bioinginerie Medicală a U.M.F. Grigore T. Popa Iaşi”, Editura Ştef, 2017. Cînd am deschis prima pagină a cărţii, m-a întîmpinat citatul: „Colegilor mei, din Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Sf.Spiridon şi din Clinica Radiologică a Spitalului Sf.Spiridon, care salvează vieţi în fiecare clipă”. Acest citat spune, în puţine cuvinte, foarte multe despre dumneavoastră doamnă doctor Roxana Ana Covali.

Ziua s-a încheiat de mult. Luminiţa de la geam s-a stins. E foarte, foarte tîrziu. Noapte bună doamnă doctor. Vă mulţumim. Cu respect.