Rusaliile sunt nişte fiinţe fantastice, malefice, asemănătoare ielelor, care umblă prin văzduh începând cu ziua de Strat de Rusalii

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Duminica Mare, cunoscută şi sub numele de Pogorârea Sfântului Duh, este sărbătoarea creştină care încheie Ciclul Pascal. Ea se suprapune cu sărbătoarea popular a Rusaliilor şi este astfel, foarte greu de diferenţiat obiceiurile şi practicile creştine de cele precreştine.

Duminica Mare, cunoscută şi sub numele de Pogorârea Sfântului Duh, este sărbătoarea creştină care încheie Ciclul Pascal. Ea se suprapune cu sărbătoarea popular a Rusaliilor şi este astfel, foarte greu de diferenţiat obiceiurile şi practicile creştine de cele precreştine.

Duminica Mare a asimilat şi elemente specifice renovării timpului. Acum se deschidea sezonul culegerii plantelor de leac ce se considerau a fi contaminate, până la această dată, de către Rusalii.

Potrivit credinţelor populare, Rusaliile sunt nişte fiinţe fantastice, malefice, asemănătoare ielelor, care umblă prin văzduh începând cu ziua de Strat de Rusalii (miercuri, a 25-a zi după Paşti) şi provoacă mult rău oamenilor: îi pocesc, îi schimonosesc şi îi înnebunesc pe toţi cei care nu le respectă zilele. De aceea, femeile nu lucrau nimic în toate miercurile care se derulau de la Stratul de Rusalii până la Duminică Mare. Pentru a apăra gospodăria de invazia acestor spirite, în sâmbăta Rusaliilor oamenii obişnuiesc şi astăzi, în virtutea tradiţiei, arboreze la porţi, în foişoare, pe ganguri sau la intrările în case, ramuri verzi de tei. De asemenea, pentru a se feri de Rusalii, oamenii trebuie poarte asupra lor frunze de pelin, iar dacă le întâlnesc, nu le vorbească. Fiind zâne ale apelor, de ziua lor e bine nu te scalzi, căci te paşte înecul.

În sâmbătă Rusaliilor, se pomenesc Moşii de Vara, unul dintre cele mai importante momente dedicate cultului morţilor. În credinţa populară se zice sufletele morţilor părăsesc mormintele în Joia Mare şi zboară slobode timp de 50 de zile, apoi se întorc în lumea subterană în sâmbăta Rusaliilor. Pentru ca această reîntoarcere se desfăşoare fără incidente, oamenii săvârşeau rituri de înduplecare şi de îmbunare a spiritelor morţilor: împodobeau gospodăriile şi mormintele cu ramuri de tei şi făceau pomeni fastuoase. De Rusalii se dau de pomană vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn, împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă. Aceste obiceiuri se mai păstrează încă în sate din Bucovina.

Parte dintre ramurile de tei folosite la Rusalii sunt păstrate peste vara pentru a putea fi folosite în practicile de alungare a furtunilor şi a grindinei. Altă dată, preotul şi sătenii ieşeau în câmp, în ziua a două de Rusalii, pentru a sfinţi apă şi a stropi câmpul, crezânduse , astfel, nu va bate grindină.

Căluşul
Legat de Rusalii este şi faimosul joc al căluşarilor (executat de cete de flăcăi), dans ritual de origine străveche şi neclară, cu funcţie magică, pe de o parte patronat de iele, pe de altă capabil vindece relele acestora. În Descrierea Moldovei, Dimitrie Cantemir nota: „Mulţimea superstiţioasă crede ei au puterea de a izgoni bolile cronice, iar vindecarea se face astfel: după ce bolnavul s-a aşternut la pământ, aceia încep săriturile lor şi, la un anumit loc al cântecului, calcă, unul după altul, de la cap până la picioare, pe cel culcat; în sfârşit, îi suflă la ureche câteva cuvinte anume ticluite şi poruncesc bolii iasă. Dacă bolnavul nu se lecuieşte nici după această, se zice el nu mai are scăpare”.

În a două zi de Rusalii, în Oltenia, cete de feciori dansează din casă în casă, pentru a alungă spiritele malefice. Oamenii îi întâmpina cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă, sare sau bani.

În Ardeal, se regăseşte “Împănatul boului”. Pe uliţele satului, se desfăşoară o procesiune în care personajul principal, boul împodobit cu flori, este dus la biserica, unde este sfinţit de preot. Animalul este la un moment dat eliberat şi o faţă tânăra va trebui -l stăpânească şi ocolească o masă de trei ori. Tradiţia spune tânăra se va căsători în anul ce urmează.

De Rusalii, se ţine “Udatul nevestelor”. Potrivit tradiţiei, femeile trebuie stropite cu apă, rămână sănătoase şi frumoase tot anul. (sfatulparintilor.ro)

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 COMENTARIU

Comments are closed.