S-a creat primul embrion hibrid de om-oaie

Anunțul vine de la oamenii de știință de la Universitatea din California. Același grup de cercetare care a creat un embrion de om-porc.

Pentru prima dată a fost creat un embrion hibrid om-oaie în laborator, în care o celulă din 10 mii este umană. Anunțul vine de la oamenii de știință de la Universitatea Davis din California. Acum un an, în cadrul aceluiași grup de cercetători, s-a făcut un embrion de om și de porc, unde celulele umane erau câte una din 100 de mii. Hibridul, explică cercetătorii, este un pas spre posibilitatea creșterii organelor umane, necesare transplanturilor, în corpuri de animale.

Hibridul a fost obținut prin introducerea de celule stem adulte „reprogramate” în embrionul ovin, care a fost apoi lăsat să crească timp de 28 de zile, maximul pentru care experimentul a obținut autorizația, dintre care 21 în uterul  animalului. În perioada în care celulele umane au fost reproduse, explică Pablo Ross, unul dintre autori, chiar dacă pentru a ajunge la posibilitatea de a avea un întreg organ aveți nevoie de un raport de celule de 1 la 100.

În aceeași prezentare, cercetătorii au explicat că au reușit să obțină embrioni de ovine și de porc fără pancreas datorită tehnicii Crispr de „copiere și lipire” a ADN-ului, un pas suplimentar spre a „găzdui” organele umane în animale. „Deși mai este încă mult de muncă – subliniază cercetătorul – organele produse din aceste himerice inter-specii pot fi într-o zi o modalitate de a satisface cererea de organe, cum ar fi  transplantare un pancreas hibridizat la un pacient“

Utilizarea oilor, a explicat cercetătorul celor de la The Guardian, are multe avantaje comparativ cu porcul, pornind de la faptul că patru embrioni sunt suficienți și nu cincizeci pentru a începe o sarcină. De asemenea, acest animal are, organe de dimensiuni aproape similare cu cele umane.

Faptul nu este lipsit dacă nu de o puternică contestare cel puțin de scepticism, în lumea întreagă. Umanitatea nu este încă pregătită pentru astfel de experimente genetice și este înfricoșată de perspectiva creării de monștri care pot dăuna oamenilor și socotesc acestea o (vezi articolul) joacă periculoasă de-a Dumnezeu!