S-a descoperit leacul INVERSĂRII procesului de îmbătrânire – Până unde se va inversa?

Un nou studiu arată că oamenii de știință pot fi nu doar capabili să încetinească procesul de îmbătrânire, ci și să-l inverseze.

Voluntarii dintr-un studiu californian au primit un cocktail de trei medicamente comune timp de un an: un hormon de creștere și două medicamente pentru diabet. Oamenii de știință au testat medicamentele în speranța regenerării glandei timusului.

Însă, după analize suplimentare, aceștia au descoperit că participanții pierduseră în medie 2,5 ani din „ceasul lor epigenetic”, măsurat prin analizarea semnelor de pe genomele unei persoane, potrivit Nature. Sistemul imunitar al participanților a prezentat și semne de întinerire.

Chiar și oamenii de știință care au realizat studiul au fost șocați de rezultate. „Mă așteptam să observ o încetinire a îmbătrânirii, dar nu o inversare”, a declarat cercetătorul UCLA, Steve Horvath, pentru Nature.

Cercetătorii avertizează că rezultatele sunt preliminare: studiul a inclus doar 9 (nouă) participanți și nu a fost inclus și un grup de control. Dar dacă cercetările ulterioare confirmă rezultatele, impactul asupra îngrijirii sănătății și a relației societății cu îmbătrânirea în ansamblu ar putea fi enorm.

Ceasul epigenetic este măsurat printr-o înregistrare a modificărilor chimice din ADN-ul unui organism. Scopul principal al studiului a fost să verifice dacă hormonul de creștere poate fi utilizat pentru a restabili țesuturile din glanda timusului, ceea ce este crucial pentru funcția imunitară.

Glanda începe să se micșoreze după pubertate și se înfundă cu grăsime. Studiile anterioare au arătat că hormonul de creștere stimulează regenerarea timusului, dar poate provoca și diabet, motiv pentru care medicamentele pentru diabet au fost incluse în cel mai recent studiu.

Oamenii de știință au verificat, de asemenea, ceasurile epigenetice la participanți ca pe un gând posterior. Horvath a examinat patru măsurători diferite ale ceasurilor epigenetice ale fiecăruia dintre participanți. Așa a descoperit că toată lumea s-a inversat semnificativ.

„Acest lucru mi-a dovedit că efectul biologic al tratamentului a fost puternic”, a spus Horvath. Șase participanți au furnizat probe de sânge la șase luni de la proces iar efectul a rămas același. Deoarece efectul a fost atât de puternic la fiecare participant, Horvath este optimist cu privire la testele viitoare.

Cercetătorii planifică un studiu mai mare, cu participanți pe vârstă, sex și etnie mai diferiți, iar cele trei medicamente sunt testate independent pentru a determina efectele specifice.

Firesc, ne întrebăm: Până unde s-ar putea ”inversa” procesul de îmbătrânire? Am putea să ne ”întoarcem” la stadiul de nou-născut sau doar elimina ridurile și efectele bătrâneții? 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.