S-ar părea că suntem singura formă de viață inteligentă din univers

Teoria Creaționistă își găsește tot mai multă limpeziciune tocmai studiind opusul, Teoria Evoluției...

S-ar părea că suntem singura formă de viață inteligentă din univers.

Suntem singuri în univers? Depinde dacă inteligența este un rezultat probabil al selecției naturale sau …o probabilitate redusă.

Prin definiție, evenimentele probabile apar frecvent, evenimentele improbabile apar rar – sau o singură dată.

Istoria noastră evolutivă arată că multe adaptări cheie – nu doar inteligența, ci și animale complexe, celule complexe, fotosinteză și viață în sine – au fost evenimente unice, unice și, prin urmare, foarte puțin probabile.

Evoluția noastră ar fi fost ca și cum ai câștiga la loterie … doar mult mai puțin probabil.

Universul este surprinzător de vast. Calea Lactee are peste 100 de miliarde de stele și peste un trilion de galaxii în universul vizibil, doar în fracția mică din univers pe care o putem vedea.

Deși lumile locuibile sunt rare, numărul lor absolut – există tot atâtea planete cât stele, poate mai multe – sugerează că există multă viață acolo. Deci, unde sunt ele toate? Acesta este paradoxul lui Fermi.

Universul este mare și vechi, ca timp și spațiu pentru evoluția inteligenței, dar nu există dovezi. Este puțin probabil ca inteligența să evolueze?

Din păcate, nu putem studia viața extraterestră pentru a răspunde la această întrebare.

Dar putem studia aproximativ 4,5 miliarde de ani din istoria Pământului, observând unde se repetă sau nu evoluția.

Uneori, evoluția se repetă, mai multe specii convergând independent la rezultate similare.

Dacă evoluția se repetă frecvent, atunci evoluția noastră ar putea fi probabilă, chiar inevitabilă.

Există exemple frapante de evoluție convergentă.

Tacina australiană marsupială, astăzi dispărută, avea un marsupiu asemănător unui cangur, dar, de altfel, arăta ca un lup, în ciuda evoluției dintr-o linie diferită de mamifere.

Au existat, de asemenea, cârtițe marsupiale, anteperate marsupiale și veverițe zburătoare marsupiale.

Surprinzător, întreaga istorie a evoluției Australiei, cu mamiferele care se diversifică după dispariția dinozaurilor, este paralelă cu cea de pe alte continente.

Alte cazuri uimitoare de convergență includ delfinii și ictiosaurii dispăruți, care au dezvoltat forme similare pentru a se adapta la viața în apă, și păsările, liliecii și pterozaurii, care au evoluat pentru a converge spre viața în zbor.

De asemenea, vedem convergența în organe individuale. Ochii au evoluat nu numai la vertebrate, ci și la artropode, caracatițe, viermi și meduze.

Vertebratele, artropodele, caracatițele și viermii au dezvoltat independent fălci. Picioarele au evoluat în mod convergent la artropode, caracatițe și patru tipuri de pești.

Iată trucul. Toată această convergență a avut loc în cadrul unei linii, Eumetazoa. Eumetazoii sunt animale complexe cu simetrie, gură, intestine, mușchi, sisteme nervoase.

Mai mulți eumetazoi au dezvoltat soluții similare la probleme similare, dar planul complex al corpului care a făcut tot posibilul este unic.

Animalele complexe au evoluat o singură dată în istoria vieții, ceea ce sugerează că sunt puțin probabile.

Surprinzător, multe evenimente critice din istoria noastră evolutivă sunt unice și cu siguranță puțin probabile. Unul este scheletul osos vertebrat, care permite animalelor mari să se miște pe pământ.

Celulele eucariote complexe din care sunt construite toate animalele și plantele, care conțin nuclee și mitocondrii, au evoluat o singură dată.

Sexul a evoluat o singură dată. Fotosinteza, care a crescut energia disponibilă pentru viață și a produs oxigen, este unică.

La urma urmei, la fel și inteligența la nivel uman. Există lupi și cârtițe marsupiale, dar …nu sunt oameni marsupiali.

Există locuri în care evoluția se repetă și locuri în care nu. Dacă vrem să căutăm doar convergență, se creează o prejudecată de confirmare. Convergența pare a fi regula, iar evoluția noastră pare probabilă.

Dar când căutați non-convergență, ea este peste tot, iar adaptările critice și complexe par a fi cele mai puțin repetabile și, prin urmare, puțin probabile.

Mai mult, aceste evenimente depindeau unul de celălalt. Oamenii nu au putut evolua înainte ca peștele să fi evoluat și să dezvolte un sistem osos adaptat care i-a permis să se târască pe uscat.

Oasele nu au putut evolua până când nu au apărut animale complexe. Animalele complexe aveau nevoie de celule complexe, iar celulele complexe aveau nevoie de oxigen, produs prin fotosinteză.

Nimic din toate acestea nu se întâmplă fără evoluția vieții, un eveniment singular între evenimente singulare.

Toate organismele provin dintr-un singur strămoș; din câte știm, viața s-a întâmplat o singură dată.

Curios, toate acestea necesită surprinzător de mult timp.

Fotosinteza a evoluat la 1,5 miliarde de ani de la formarea Pământului, celule complexe după 2,7 miliarde de ani, animale complexe după 4 miliarde de ani și …inteligența umană la 4,5 miliarde de ani de la formarea Pământului.

Faptul că aceste inovații sunt atât de utile, dar că durează atât de mult pentru a evolua implică faptul că sunt extrem de puțin probabile.

O serie puțin probabilă de evenimente. Aceste inovații unice, probleme critice, pot crea un lanț de blocaje sau filtre evolutive.

Dacă da, evoluția noastră nu a fost ca și cum ai câștiga la loterie. Era ca și cum ai câștiga la loterie din nou și din nou, continuu…!

În alte lumi, aceste adaptări critice pot să fi evoluat prea târziu pentru ca inteligența să apară înainte ca soarele lor să devină o nova, sau deloc.

Imaginați-vă că inteligența depinde de un lanț de șapte inovații improbabile: originea vieții, fotosinteza, celulele complexe, sexul, animalele complexe, scheletele și inteligența în sine – fiecare cu o probabilitate de 10% de a evolua.

Șansele unei inteligențe în evoluție devin una din 10 milioane.

Însă adaptările complexe pot fi, de asemenea, mai puțin probabile. Fotosinteza a necesitat o serie de adaptări în proteine, pigmenți și membrane.

Animalele eumetazoi au necesitat multiple inovații anatomice (nervi, mușchi, gură și așa mai departe).

Așadar, fiecare din aceste șapte inovații cheie evoluează doar 1% din timp. În acest caz, inteligența va evolua pe numai 1 din 100 de miliarde de lumi locuibile.

Dacă lumile locuibile sunt rare, atunci am putea fi singura viață inteligentă din galaxie sau chiar din universul vizibil.

Totuși, suntem aici. Trebuie să conteze pentru ceva sau cineva, nu? Dacă evoluția are noroc o dată în 100 de trilioane de ori, care sunt șansele pe care le avem pe o planetă unde viața s-a întâmplat?

De fapt, șansele de a fi pe acea lume puțin probabilă sunt 100%, deoarece nu am putut avea această conversație despre o lume în care fotosinteza, celulele complexe sau animalele nu au evoluat.

Acesta este principiul antropic: istoria Pământului trebuie să fi permis evoluția vieții inteligente, altfel nu am fi aici pentru a medita la acest subiect.

Inteligența pare să depindă de un lanț de evenimente improbabile.

Dar, având în vedere numărul mare de planete, prin urmare, ca un număr infinit de maimuțe care împiedică un număr infinit de mașini de scris pentru a tasta Hamlet, este destinat să evolueze undeva.

Rezultatul puțin probabil am fost, iată, chiar noi… ( Adaptare după The Conversation)

Teoria Creaționistă își găsește tot mai multă limpeziciune tocmai studiind opusul, Teoria Evoluției…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.