S-au identificat cele mai scăzute temperaturi de pe Pământ, de până la minus 93 de grade Celsius

Într-un studiu realizat în urmă cu cinci ani, Dr. Ted Scambos, cercetător principal la National Snow and Ice Data Center de la University of Colorado Boulder, şi coautorii au anunţat, pentru prima dată, că au identificat cele mai scăzute temperaturi de pe Pământ, de până la minus 93 de grade Celsius, în câteva locuri de pe platoul Antarcticii de Est.

Cu această ocazie, cercetătorii au arătat că pentru atingerea unor temperaturi atât de scăzute este necesar ca cerul să fie senin şi să existe vânturi uşoare de suprafaţă.

Un nou studiu al echipei de cercetători, care a fost publicat în Geophysical Research Letters, mai adaugă o condiţie necesară atingerii unor astfel de temperaturi negative record: aerul trebuie să fie extrem de uscat, deoarece vaporii de apă din atmosferă blochează pierderea de căldură de la suprafața zăpezii.

Înălțimea platoului Antarcticii de Est și apropierea de Polul Sud îi conferă acestei regiuni cel mai rece climat de pe Pământ. Cea mai scăzută temperatură a aerului măsurată vreodată de o stație meteorologică, minus 89,2 grade Celsius, a fost înregistrată în această regiune la stația Vostok în data de 23 iulie 1983.

Evident, stațiile meteorologice nu pot măsura temperaturile aerului de pe întreaga suprafaţă a platoului Antarcticii de Est, astfel încât Dr. Scambos și colegii săi s-au decis în anul 2013 să analizeze datele provenite de la mai mulți sateliți de observare a Pământului pentru a vedea dacă temperaturile de pe platoul Antarcticii de Est pot fi chiar mai mici decât cele înregistrate la staţia Vostok.

Echipa de cercetători a analizat în noul studiu datele din satelit obţinute în timpul iernii din emisfera sudică între anii 2004 și 2016.

Cercetătorii au folosit datele obţinute de instrumentele MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) de la bordul sateliţilor Terra şi Aqua ai NASA, precum şi datele de la sateliţii Polar Operational Environmental Satellites (POES) ai NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Datele obţinute de acești sateliţi au relevat faptul că aproape în fiecare iarnă temperaturile de la suprafața zăpezii scad, în mod regulat, sub minus 90 de grade Celsius într-o regiune întinsă a platoului Antarcticii de Est aflată la o altitudine de peste 3.500 m deasupra nivelului mării.

În această regiune cercetătorii au descoperit zeci de locuri în care temperatura aerului a atins temperaturi chiar mai scăzute decât cele înregistrate la staţia Vostok: în aproape 100 de locații s-au atins temperaturi la suprafața zăpezii de minus 98 grade Celsius.

Temperaturile măsurate cu ajutorul sateliţilor sunt cele de la suprafața zăpezii şi nu a aerului de deasupra, astfel încât cercetătorii au estimat temperaturile aerului pe baza datelor provenite de la stațiile meteorologice și a datelor obţinute din satelit.

Chiar dacă cele mai reci locuri de pe platoul Antarcticii de Est sunt răspândite pe sute de kilometri, temperaturile cele mai scăzute au fost aproape la fel.

Pe baza diferențelor de temperatură dintre măsurătorile din satelit şi măsurătorile provenite de la staţiile meteorologice, cercetătorii au concluzionat că temperatura aerului în cele mai reci locuri de pe platoul Antarcticii de Est unde nu există stații meteorologice este, probabil, în jur de minus 94 de grade Celsius.

„În aceste regiuni există perioade de timp în care aerul este incredibil de uscat, astfel încât căldura de la suprafața zăpezii se poate disipa mai ușor în spațiu.

Pentru ca temperatura să scadă până la minus 98 de grade Celsius este necesar ca cerul senin şi aerul uscat să persiste pentru câteva zile. Temperaturile ar putea scădea puţin mai mult dacă aceste condiţii ar persista pentru câteva săptămâni, dar este puțin probabil să se întâmple acest lucru”, a declarat Dr. Scambos.

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat, de asemenea, o serie de instrumente concepute să funcţioneze în cele mai reci locuri şi care să măsoare atât temperatura zăpezii, cât şi temperatura aerului.

Cercetătorii şi-au propus să instaleze noile instrumente de măsură peste un an sau doi în timpul verii din Antarctica, atunci când temperaturile sunt ceva mai ridicate, de minus 30 grade Celsius.

Imagini;
Locurile de pe platoul Antarcticii de Est unde s-au înregistrat temperaturi la suprafața zăpezii sub minus 90 de grade Celsius. Cercurile de culoare roşie indică aproape 100 de regiuni în care temperatura a scăzut sub minus 98 de grade Celsius.

Platoul Antarcticii de Est este o întindere pustiită de vânt de mărimea Australiei. Credit: Ted Scambos, National Snow and Ice Data Center/University of Colorado Boulder. Sursa: Sci-News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.