S-au înmulțit cazurile de cancer la copii

cauzele cancerului

De ce în ultimii ani s-au înmulțit cazurile de cancer la vârste din ce în ce mai mici? Fiecare dintre noi ne-am pus această întrebare. O fi din cauza modului de viață sau a unor cauze care fac obiectul unor anchete la nivel mondial cum ar fi efectele aditivilor alimentari sau a produselor modificate genetic ori a celor folosite în agricultură și în prelucrarea industrială a alimentelor? Mai sigur, este un complex de motive care concurează.Cancerul la copii şi adolescenţi este totuși încă rar comparativ cu cel al adulţilor, dar reprezintă prima cauză de mortalitate la copiii de peste un an, în Uniunea Europeană. 35.000 de cazuri noi de cancer la copii apar în fiecare an în Europa, iar 6.000 de copii şi adolescenți mor în fiecare an din cauza diferitelor tipuri de cancer, ceea ce înseamnă 20 de copii în fiecare zi.

În România, numărul copiilor care fac o astfel de boală este de aproximativ 500 pe an. În timp ce media europeană a micuţilor care supravieţuiesc bolii este de 80%, în România este de doar 50%. Dar mai bine să consultăm medicul, iată ce ne spune sănătate.ro:

”Fiecare celulă din corpul nostru este legată de aspecte ale creşterii, de interacţiunea cu alte celule şi de dezvoltarea proprie.

Cancerul se dezvoltă atunci, cînd un anumit tip de celule încetează să mai funcţioneze normal, iar corpul nu le mai poate controla. Diversele tipuri de cancer implica simptome, tratamente diferite, în funcţie de tipul celulelor implicate şi de gradul de deteriorare al acestora.

Cele mai comune tipuri de cancer care apar la copii sînt leucemia şi cancerul la creier. Pe măsură ce copiii se apropie de vîrsta adolescenţei poate apărea şi cancerul osos.

Diagnosticarea copilului cu cancer este devăstătoare pentru părinţi şi pentru ceilalţi membri ai familiei. Cancerul implică o adevarată criză în familie şi în viaţa celor apropiaţi bolnavului. Copiii şi părinţii, care duc un mod de viaţă sănătos au mai multe şanse să evite dezvoltarea cancerului.

Semne şi simptome ale apariţiei cancerului la copii
Depistarea cancerului în primii ani de viaţă ai copilului poate fi dificilă. Medicii îi pot ajuta pe părinţi în această privinţă, încurajîndu-i să-şi aducă sistematic copiii la control – pentru a descoperi simptomele anormale şi persistente, precum:

– scăderea în greutate continuă şi inexplicabilă;
– dureri de cap şi vomă dimineaţa;
– dureri accentuate ale oaselor şi încheieturilor;
– umflături sau noduli în abdomen, gît ori în orice parte a corpului;
– apariţia unei pete albicioase pe pupila ochiului;
– roşeaţă sau sîngerări excesive în urma unei răni;
– Schimbarea culorii pielii şi oboseală continuă, etc.

Diferite studii au arătat, că majoritaea tipurilor de cancer pot fi prevenite practicînd un mod sănătos de viaţă, care trebuie început încă din copilărie.

Pentru a preveni îmbolnăvirea de orice tip de cancer la diferite vîrste este necesar de a urma cîteva sfaturi, şi anume :

– Fumătorii să renunţe la fumat şi să nu fumeze în prezenţa altora;
– Nefumătorii să nu iniţieze fumatul şi să evite fumul ţigărilor celor din jur;
– Să consume cu moderaţie băuturi alcoolice, iar copii să le evite totalmente;
– Să evite expunerile excesive la soare;
– Să evite creşterea în greutate excesivă şi să se limiteze consumul de alimente grase;
– Să consume zilnic fructe şi legume proaspete, precum şi cereale cu un conţinut crescut de fibre vegetale;
– De adresat după asistenţă medicală în caz de apariţie de orice nodul, orice rană care nu se vindecă, inclusiv de la nivelul gurii, orice umflătură care îşi modifică forma, dimensiunea sau culoarea, sau orice sîngerare anormală;
– Să consulte medicul, dacă apar probleme care nu cedează: tuse persistentă, răguşeală care nu dispare, modificări ale ritmului scaunului sau micţiunilor sau orice scădere inexplicabilă în greutate;
– Să respecte cu stricteţe recomandările şi instrucţiunile de protecţie în condiţiile de lucru cu substanţe care pot cauza cancerul;
– Să evite, maximal posibil stresul.

Atît ca frecvenţă, cît şi ca implicaţii medico-psiho-sociale, cancerul reprezintă o problema de sănătate publică, ce afectează vîrste din ce în ce mai tinere. Deşi privit de multe ori ca o fatalitate şi considerat incurabil, cancerul depistat la timp poate fi tratat.”