S.U.A – electrozi implantați pe creier „reaprind” simțul tactil celui paralizat

Tehnica revoluționară experimentată de Institutul de Tehnologie din California ar putea permite pacienților să ”încerce” senzații naturale chiar și prin membrele artificiale.

Un om paralizat de la umeri în jos a recuperat simțul tactil datorită unei serii de electrozi implantați într-o regiune a creierului. „Tehnica revoluționară, dezvoltată de Caltech, ar putea, în cele din urmă, permite pacienților să experimenteze senzațiile naturale prin intermediul membrelor artificiale. Cercetătorii au stimulat neuronii umani prin impulsuri electrice minuscule.

Electrozii au fost implantați chirurgical în așa-numitul cortexul somato-senzorial, o zona a creierului care guvernează senzațiile corporale, chiar și acele care ne permit să conștientizăm mișcările corpului și spațialitatea, cât și cele tactile ca presiunea, vibrațiile, atingerile, etc. .

Cercetarea, descrisă în revista eLife, a permis ca pacientul să încerce diferite senzații foarte asemănătoare cu cele naturale, care au variat în funcție de tipul, intensitatea și poziția în funcție de frecvența, puterea și localizarea impulsurilor.