Să alegem o tencuială potrivită pentru exteriorul casei

amenajări
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O casă frumoasă este frumoasă nu numai pe interior, ci și pe exterior. Bunul gust joacă întotdeauna un rol mai important decât mărimea unei clădiri, iar dacă arhitectură este una reușită, ar fi și păcat să nu alegi cele mai bune materiale de construcție și decorative. Unul dintre materialele importante care asigură frumusețea exterioară a casei este tencuiala decorativă.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu termenii, tencuiala decorativă este acel ultim strat pe care îl aplicăm la exteriorul clădirii. Acesta poate fi mai zgrunțuros sau mai fîn, de diferite culori, în funcție de preferințe. Tencuiala decorativă este cea care asigură aspectul estetic al clădirii.

Din ce este obținută tencuiala decorativă?

În general, tencuiala decorativă este un amestec de rășini, ingrediente minerale, pigmenți, aditivi și apa, folosiți în primul rând pentru a asigură protecția construcției împotrivă intemperiilor, dar și pentru a-i oferi acesteia un finisaj deosebit.

Pe lângă rezistența în timp a clădirii pe care este aplicată, tencuiala decorativă permite zidurilor să “respire”, asigurând circulația constanța a vaporilor de apa și prevenind astfel apariția igrasiei în interior.

Tipuri de tencuială decorativă

Așa cum am precizat și mai înainte, există mai multe tipuri de tencuială decorativă, destinația fiecăruia fiind condiționată de conținut. Tocmai de aceea, este bine că înainte de a achiziționa materialele necesare să te consulți cu un specialist pentru a luă cea mai bună decizie de cumpărare. Că să-ți faci o idee mai clară despre aceste tipuri de tencuială decorativă, ți-am pregătit o lista cu cele mai cunoscute dintre acestea și caracteristicile lor:

-Tencuiala decorativă acrilica este probabil și cel mai întâlnit model de tencuială. Această are o aderență foarte bună la suport, fiind pe bază de rășini acrilice, cu adaos de cuarț, aditivi și granule de marmură de diverse mărimi, pentru finisarea superioară a tencuielilor exterioare și obținerea de efecte decorative deosebite, cu aspect striat.

-Tencuiala decorativă mozaic, denumită popular „mozaicată”, conține granule minerale colorate și rășini sintetice. Este un material deosebit de rezistent la acțiuni mecanice și la intemperii, fiind recomandat zonelor celor mai expuse precum soclurile și gardurile.

-Tencuiala decorativă siliconică este un material pe bază de rășini acrilice și siliconice, aditivi specifici, dar și adaos de cuarț și granule de marmură de diverse mărimi. Se remarcă prin rezistentă mare la apa, flexibilitate și este recomandată în special pentru protecția monumentelor, restaurarea caselor vechi sau pentru termosistemul caselor noi.

-Tencuiala decorativă silicatică are în compoziție cantități mari de silicat de potasiu (sticlă solubila de potasiu), ingrediente minerale, pigmenți acrilici, microfibre, adaosuri, apa, etc. Este rezistentă la umezeală, nu arde, nu se murdărește și este foarte permeabilă la vaporii de apă.

Este bine să știi că fiecare tip de tencuială dispune de granulații diferite. Cu alte cuvinte, grosimea stratului de tencuială decorativă este data, practic, de mărimea acestor granulații. Un strat prea subțire reduce însă gradul de protecție oferit, iar unul prea gros poate împiedică structurarea optimă a materialului.

În funcție de opțiunile și de cerințele estetice ale casei tale, poți alege 3 tipuri de granulații, fără a pică în extremele de mai sus:

Tencuiala decorativă fină – are granulații de 0,5 -1,5 mm, iar rezultatul final este un model „periat”, ușor neted.

Tencuiala decorativă „bob de orez” – are granulații de 1,5 – 2 mm și un aspect uniform.

Tencuiala decorativă „coaja de copac” – are granulații de 2 – 3 mm și un aspect striat sau zgâriat.

De asemenea, toate tipurile de tencuială decorativă se pot colora în diverse nuanțe. Un truc de design pe care ar trebui să-l știi este acesta: culorile deschise dau senzația de lumina și spațiu, deci casă ta va părea mai mare, însă nu va rezistă la murdărie; culorile închise, în schimb, se pot deteriora mai ușor prin acțiunea razelor ultraviolete. Totul ține de preferințe și indiferent de culoarea aleasă, important e că rezultatul final să fie pe măsura așteptărilor. (casamea.ro)

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •