Să vorbim despre scop – discursul lui Mark Zuckerberg la Harvard

​“Dacă duc până la final acest discurs va fi prima dată când reușesc să închei ceva la Harvard a spuns râzând Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, într-un discurs ținut la prestigioasa universitate, unde a fost student cu 12 ani în urmă, dar nu a reușit să termine facultatea. El a vorbit despre evoluția societății în contextul în care automatizarea și tehnologia va duce la înlocuirea a zeci de milioane de locuri de muncă și despre cum noua generație vine cu un puternic spirit de antreprenoriat, dar trebuie să învețe să își pună în aplicare ideile.

 ​“Dacă duc până la final acest discurs va fi prima dată când reuşesc să închei ceva la Harvard a spuns râzând Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, într-un discurs ţinut la prestigioasa universitate, unde a fost student cu 12 ani în urmă, dar nu a reuşit să termine facultatea. El a vorbit despre evoluţia societăţii în contextul în care automatizarea şi tehnologia va duce la înlocuirea a zeci de milioane de locuri de muncă şi despre cum noua generaţie vine cu un puternic spirit de antreprenoriat, dar trebuie să înveţe să îşi pună în aplicare ideile.

Mark Zuckerberg are 33 de ani şi a fost student la Harvard, dar a renunţat la studii în urmă cu 12 ani, fără a absolvi facultatea. Însă, în timpul acelei perioade a pus bazele reţelei Facebook. Într-un discurs susţinut cu prilejul obţinerii unui titlu onorific de doctorat, el le-a explicat studenţilor despre transformarea ideilor în proiecte şi afaceri importante, despre cum să abordezi aceste proiecte ca ele să aibă sens într-un viitor în care piaţa muncii se va schimba fundamental.
 Iată o parte din discursul șefului Facebook:
 Azi vreau să vorbesc despre scop. Dar, nu sunt aici pentru a vă da clasicul sfat că fiecare să își găsească scopul. Suntem generația Millenials. Noi încercăm să facem asta din instinct. În schimb, sunt aici să vă spun că găsirea scopului nu este suficient. Marea provocare pentru generația noastră este de a crea o lume în care fiecare să aibă un sens al scopului.
 Una dintre poveștile mele preferate este aceea în care John F. Kennedy, care se afla în vizită la centrul spațial al NASA a văzut un om de serviciu cu o mătură în mână și l-a întrebat ce face. Omul de serviciu i-a răspuns: “Domnule Președinte, ajut la trimiterea unui om pe Lună.”
 Scopul este să ne dăm seama că suntem parte din ceva mult mai mare decât noi, că e nevoie de noi, că avem ceva mai bun în viața noastră pentru care muncim.
 Pe vremea când părinții noștri terminau facultatea, scopul lor era  dat de serviciu, de comunitate. Dar azi, tehnologia dă multe joburi.
  În călătoriile mele am discutat cu copii din  școli de corecție  dependenți de droguri, care îmi spuneam că dacă li s-ar fi dat ceva de făcut,  ar fi avut un program after school, ar fi făcut altfel.
 Pentru a face  societatea  să evolueze trebuie provocarea noii generații: nu doar noi locuri de muncă, ci munca în echipă. (…) Nu este suficient un scop, trebuie  să creezi pentru ceilalți.
 Astăzi vreau să vorbesc despre trei modalități prin care putem  face o lume  în care toți să avem un scop: prin crearea unor proiecte, prin redefinirea egalității astfel încât toți  să aibă libertatea de a selecta scopul  pentru a construi o comunitate .
 Generația noastră ar putea să se confrunte cu înlocuirea  a zeci de milioane de locuri de muncă prin automatizare, precum cea a mașinile autonome; camioanele care se conduc singure. Dar avem capacitatea de  face multe.
 Fiecare generație este definită de un anumit lucru.  300.000 de oameni au muncit  în trecut pentru  a trimite un om pe lună. Apoi, milioane de voluntari imunizau copiii din  lume  împotriva poliomelitei  și multe alte proiecte comune.
 Acum este rândul nostru  să facem lucruri mărețe.   Oarecum vă gândiți  că nu aveți voi cum  să strângeți milioane de oameni care să se implice  în orice proiect. Dar  vă spun un secret: nimeni nu știe  la început. Ideile nu vin într-o clipă, ele se conturează în timp ce lucrezi la ele. Dar, trebuie pur  simplu să începi să le pui  cap la cap.
 Cum ne influențează industria de divertisment
Filmele pop expun total greșit acest lucru. Ideea unui moment singular de „evrika” este un noroc. Dar unii dintre noi nu îl avem. Ne face să ne simțim neadecvați  în vreme ce noi  nu am avut acel moment. Pentru că oamenii care ar  avea idei bune    lucreze la ele.
 E bine să fii idealist. Dar să te pregătești să fii înțeles greșit. Oricine lucrează la o idee  este numit nebun la un moment dat, chiar în  final se dovedește că avea dreptate.
În societate, de multe ori nu ajungem să facem lucruri mărețe pentru că ne este frică să nu facem greșeli. Realitatea este că orice am alege să facem ar putea avea și defecte în viitor, dar nu trebuie să ne împiedice să facem acel lucru.
 Drept urmare, preluarea de proiecte   însemnate e primul lucru pe care  îl putem face pentru  ca lumea să aibă un scop.
 E o chestiune de redefinire a egalității pentru  oferi tuturor libertatea de care au nevoie pentru a-și îndeplini scopul.
Mulți dintre părinții noștri au avut joburi stabile pe  piața carierelor. Acum, avem toți spirit antreprenorial, fie  că începem noi proiecte fie că ne asumăm altfel rolul  în societate.  Acest antreprenoriat este felul  în care  noi vedem progresul.
 O minte înflorește atunci când are multe idei noi. Facebook nu  fost primul lucru pe care l-am creat. Am creat, de asemenea, jocuri, sisteme de chat, aplicații pentru studiat  playere de. Rowling a fost respinsă de 12 ori edituri, înainte  să publice Harry Potter. Chiar  Beyonce a trebuit  să facă multe cântece până a fost în topuri.
 Dar astăzi, ne  cu un nivel  de inegalitate, de distribuție  averii, care face  tuturor. Când nu  libertatea de-1select11 ideea într-o   pierdem cu toții.  acest moment societatea noastră este prea  pe răsplătirea succesului  nu facem destule pentru   procesul de   de   multe ori.
 Cunosc  antreprenori dar niciunul dintre ei nu a renunțat la a-și deschide o afacere sau de face destui bani. Dar cunosc  și oameni care nu și-au urmat visele de frica de a nu da greș.
Știm cu toții  că nu avem succes doar pentru  că am avut o idee, ci pentru  că muncim din greu. Avem succes  datorită norocului. Eu nu am știut dacă Facebook va avea succes sau nu. Am avut noroc.
 Fiecare generație își face o definiție a egalității. Generațiile anterioare s-au luptat pentru dreptul de vot, pentru drepturi civile. Acum este rândul nostru  să definim un nou contract social pentru generația noastră.
 Ar trebui  să avem o societate ce  ar contoriza succesul nu numai prin intermediul indicatorilor economici cum ar fi PIB-ul, ci după numărul oamenilor ce au un rol însemnat. Ar trebui să avem idei cum ar fi venitul universal, de a oferi tuturor o  deschidere pentru lucruri noi. Ne vom muta locul de multe ori, așa  avem nevoie de un sistem accesibil de servicii de îngrijire a copiiilor, pentru că sănătatea nu este sub monopolul unei singure companii. Cu toții vom face greșeli, așa  avem nevoie de o societate ce se concentrează pe o tehnologie care evoluează, avem nevoie de o societate ce se concentrează pe o educație  pe tot parcursul vieților noastre. Reușita unui scop este atunci când generația noastră spune „toti”,la toți din lume. (dailymail.co.uk)