Saint Patrick’s Day, irlandezii în sărbătoare

Patriciu (Patrick) (n. cca. 385, d. 461), episcop irlandez, sfânt patron al Irlandei şi Islandei, sărbătoritînBisericaCatolicăla 17 martie. Mai este cunoscut şi sub numele de Apostolul Irlandei. S-a născutîn Britania, în jurul anului 385. La 16 ani a fost prins de piraţişivândut rob înIrlanda, unde a fost trimis pască oile. Recâștigându-şilibertateadupă 6 ani, s-a întorsîn Britania. A intratînrândul clericilor, iar în 432 s-a întorsînIrlanda, devenind marele apostol alacesteiţări. Sfinţit episcop al Irlandei, a evanghelizat cu râvnă poporul din acea insula, i-a convertit pe mulţilacredinţacreştinăşi a organizatBisericalocală, înciuda unor maridificultăţi. În jurul anului 444 a întemeiat episcopia Armagh, în apropiere de Belfast. A murit lângăoraşul Down în anul 461, înIrlanda de Nord. Este sfântul patron al Irlandei şi Islandei. Cel mai celebru simbol asociat cu Sfântul Patriciu este trifoiul. Se spune sfântul s-ar fi folosit de un trifoi cu trei foi pentru a le explicămai bine doctrinaSfintei Treimi păgânilor irlandezi. De asemenea există o legendă conform căreiaSfântul Patriciu ar fi alungat toţişerpiidinţară. Sărbătoareasfântului are loc pe dată de 17 martie, fiindcunoscută sub numele de Saint Patrick’s Day, o sărbătoaredevenităinternaţionalădatoritănumăruluimare de imigranţi irlandezi, maialesînStatele Unite ale Americii. În această zi catolicii seîmbracăîn verde, culoarea asociatăîn mod eronat cu sfântul, eafiind defapt culoarea specifică a Irlandei devenităîn scurt timp simbol alsau. Tot atunci seorganizează petreceri şi carnavaluri înţările cu o puternică comunitate irlandeză, cu purtări de steaguri şi trifoi. Întimp ce catolicii seîmbracăîn verde, protestanţiiseîmbracăîn portocaliu, culoarea specifică a protestanţilor irlandezi, o altă culoare naţionalădevenită simbol alsfântului. (sursa: wikipedia)

După obiceiul oricărei sărbători, în această zi se consumă multă bere, plăcintă cu stafide, se trimit mesaje şi celor dragi, felicitări cu rugăciuni şi urări irlandeze.

Transmitem și noi, redacția Vocativ Plus, tuturor irlandezilor și islandezilor, cât și celor care celebrează această zi, un la mulți ani și un fericit Saint Patrick’s Day

Articolul precedentziua mondială a somnului, vineri 17 martie 2017
Articolul următorRadu Pietreanu vine la Roma sâmbătă 18 Martie 2017
Scriitor și jurnalist, fondator Radio Vocativ, Revista Vocativ, Vocativ Plus, il romeno