Șaptesprezece miliarde de euro. Bani de la bugetul contribuabilului, în Italia, pentru salvarea băncilor administrate prost

De ce nu ajută Statul și o firmă oarecare, privată, cu bani de la buget?
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

De ce nu ajută Statul și o firmă oarecare, privată, cu bani de la buget?

Guvernul italian este dispus să plătească 17 miliarde de euro pentru a salva două bănci – Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza. Oficialii de la Roma vor să le salveze în ultimul moment fiindcă Banca Centrală Europeană vrea să le închidă, din cauza neîndeplinirii cerinţelor de capitalizare. Una dintre ele, Banco Veneto, este prezentă şi în România. Sucursala din ţara noastră a fost scoasă la vânzare în urmă cu aproximativ un an, fără ca negocierile să ducă la vreun rezultat.

Problemele celor două bănci au început în urmă cu doi ani, când Banca Centrală a Italiei a constatat un deficit de capital. Le-a recomandat celor două instituţii să se pună rapid pe picioare, dar problemele au continuat. În ciuda unor investiţii de trei miliarde şi jumătate de euro în 2016, cele două bănci nu au convins Banca Centrală Europeană, nemulţumită de planurile de recapitalizare şi restructurare a activităţii.

Vrem ca aceste bănci să meargă înainte, dacă băncile ar fuziona, ar avea cu siguranţă un viitor bun. Important este ca băncile să vrea fie bănci. Iar politicienii să înceapă să facă ceva concret, pentru că până acum nu a făcut nimic”, spune Patrizio Miatello, analist economic.

În urmă cu câteva săptămâni, ministrul Economiei dădea asigurări că cele două bănci nu vor fi închise. Acum, oficialii italieni s-au întâlnit în şedinţă de urgenţă pentru stabilirea procedurilor de lichidare, astfel încât să nu fie afectaţi deţinătorii conturilor curente. Pentru Comisia Europeană soluţia este una simplă: Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza trebuie închise.

Putem spune că urmărim situaţia şi suntem în permanenţă în legătură cu Ministerul Economiei şi autorităţile financiare din Italia, din Europa. Vreau să confirm că siguranţa clienţilor este un aspect important al discuţiilor pe care le avem”, a spus Paolo Gentiloni, premierul Italiei.

Este de aşteptat acum ca activele neperformante ale celor două bănci, estimate la circa 20 de miliarde de euro, să fie preluate de o altă bancă. Iar potrivit informaţiilor din presă, Intesa Sanpaolo, a doua bancă din Italia, negociază cu autorităţile de la Roma preluarea activelor, contra unor condiţii foarte stricte.

Una dintre cele două bănci, Veneto Banca, este prezentă şi în România.

Este o bancă mică, specializată în finanțări pentru firme, cu o cotă de piaţă de doar 1,5 la sută. Conform reglementărilor europene, în cazul unui faliment, depozitele clienţilor sunt protejate până la un plafon de 100.000 de euro. De altfel, din cauza problemelor din Italia, sucursala de la noi din ţară a fost scoasă la vânzare în urmă cu aproximativ un an, dar până acum negocierile nu au dus la niciun rezultat”, relatează Cristina Sbîrn, reporter Digi24. Căreia îi mulțumim. Articol integral cu video aici: digi24

Întrebări pe care și le pune oricare om aflând astfel de știri: Cine răspunde și cum de dezastrul acestor bănci? Dar, mai ales: La cine sunt acum banii acestor bănci? Cui i s-au acordat credite și nu a mai returnat banii? De ce să suporte cetățeanul de rând incompetența sau mașinațiunile prin care se irosesc bani? Cine a controlat aceste bănci și a permis să se întâmple astfel de nenorociri? Nu cumva legile italiene au creat anume o portiță prin care o bancă poate face orice poftește cu banii deponenților ca apoi să ceară ajutor de la Stat, iar prin acea portiță să poată se înfrupte cu credite anumite grupări mafiote, credite care apoi, chipurile, neperformante, să ducă banca în faliment intenționat?… De ce nu ajută Statul și o firmă oarecare, privată, cu bani de la buget? De ce este musai ca bugetul Statului să salveze o bancă privată sau o companie privată aflată în faliment?

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •