Satul cu o mie de pivnițe – frumusețile Bihorului

Suntem în satul Sălacea, pe ţinutul Câmpia Ierului, între dealurile Sălacea -Săcuieni și râul Ier, un cadru deosebit de frumos și de bogat.

Acest ținut bogat în vegetaţie, oferea deja cu secole în urmă un excelent habitat şi pentru oameni. Primele urme de aşezăminte omeneşti datează din epoca de piatră. Reprezentanţii culturii de Tisa erau pescari şi vânători, a căror urme s-au găsit din anii 2200-1800 î. Kr., iar pe promontoriul numit Varbot (Varbocz) s-au descoperit urme ale unei aşezări din epoca de bronz, pe care obiceiurile funerare din secolele XI-XIV le-au distrus aproape în totalitate.

Cele mai bogate materiale arheologice descoperite la Sălacea datează din epoca bronzului, din perioada 1850-1450 î.e.n, urmele unei aşezări înfloritoare din epoca bronzului,ce aparţine triburilor culturii Otomani.

Satul Sălacea este așezat în Câmpia Ierului, un ținut cu o veche tradiție în cultivarea viţei-de-vie, localitatea fiind cunoscuta drept „Satul celor 1000 de pivnițe”.
În zilele noastre, în Sălacea există aproximativ 970 de pivniţe săpate în deal, alcătuind aşa-zisa stradă a pivniţelor. Cele mai multe pivnițe au fost construite în secolul trecut, iar cea mai veche datează din anul 1803.
Ușa acestor pivnițe este un element deosebit de frumos și de creativ, am putea să spunem chiar unic, din cele 970 de uși, nu există una la fel, fiecare fiind realizată într-un fel sau altul.
Dacă ajungeți prin Sălacea vă recomandăm să vă plimbați pe strada pivnițelor și să deguștați un pahar de vin din una dintre vechile pivnițe.

Trebuie să menţionăm că în Sălacea se află unul dintre cele mai vechi poduri de piatra din Bihor. Pe sub acest pod curgea odinioară apa Ierului.

Ştim puţine lucruri despre istoria podului. Probabil că înaintea lui era aici un pod de lemn. Nu ştim nici când a fost construit.
Ceea ce ştim cu certitudine este că în 1840 deja podul exista şi îl putem considera pe bună dreptate un monument al istoriei transporturilor, cu atât mai mult cu cât este singular şi unul dintre cele mai vechi din judeţul Bihor. Azi şi-a pierdut funcţionalitatea iar apă demult nu mai curge pe sub el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.