Scandal cu iz politic la Liceul ”Liviu Rebreanu” din Turda

USR Turda este în mijlocul unui scandal de amploare, privind promovarea politică (activitate de natură politică) în cadrul unui eveniment sportiv organizat de un ONG turdean, la Liceul Teoretic ”Liviu Rebreanu” din Turda (liceu unde este profesor președintele USR Turda, Ciprian Rigman), pe bani publici!

Asociația Olimpia Turda, condusă de profesorul de Educație Fizică Cosmin Pop (coleg cu președintele USR Turda, la aceeași unitate școlară)  a solicitat bani de la bugetul local pentru desfășurarea unei competiții de tenis de masă. Consiliul Local Turda a aprobat alocarea sumei de 7.006 lei, în baza Legii 350/2005.

Competiția s-a desfășurat la finele lunii septembrie 2019 și… surpriză: USR Turda și-a atribuit în mod abuziv sprijinirea acestei competiții, fără să se menționeze un cuvințel despre sprijinul financiar consistent alocat de administrația locală.

”USR sprijină atât conceptul de mediu curat, un factor esențial al unei vieți sănătoase, cât și sportul de masă! Am sprijinit și noi turneul de tenis de masă desfășurat ieri la Turda, la care au participat 50 de sportivi!” au menționat cei de la USR Turda, pe pagina lor de Facebook.

Sprijinul financiar acordat de administrația locală, din banul public, nu este menționat nici pe grupul asociației care a primit finanțarea.

Propagandă politică, la o competiție sportivă finanțată din banul public

Însă, mai scandalos este că la o activitate sportivă desfășurată de un ONG turdean, în incinta unei unități școlare, cei de la USR Turda și-au permis să încalce legislația în vigoare, făcând propagandă politică deșănțată, punându-și un roll-up publicitar. Prezența acestui roll-up, alături de mesajul USR Turda la finalul competiției, lasă impresia publică că USR a sprijinit desfășurarea competiției. Ceea ce este o minciună!

Prin această acțiune, s-a încălcat Legea Educației, care la articolul 7 interzice activitățile de natură politică în unitățile de învățământ.
Ciprian Rigman, președintele USR Turda, a fost asociat în cadrul acestui ONG. Chiar dacă toate suspiciunile planează asupra sa (fost asociat în ONG, profesor la liceul unde a avut loc competiția, președinte al USR Turda), Ciprian Rigman spune că nu are nicio legătură și că nu a fost prezent la acea competiție.

El spune că la finele lunii septembrie încă nu era președinte al USR Turda (era doar vicepreședinte al USR Cluj) și că ”răspunsul” privind responsabilitatea acțiunii politice de la evenimentul sportiv trebuie căutat la fostul președinte al organizației locale, Emil Turdean.

”Sunt victima unui linșaj mediatic menit să îmi afecteze imaginea profesională și personală, cu scopul de a lovi în organizația politică la care sunt afiliat. (…) Nu am fost prezent la turneu și nici implicat în organizarea turneului de tenis care a avut loc în incinta liceului. Sunt acuzat că am făcut propagandă politică doar datorită faptului că sunt angajat al acestui liceu, fără nicio dovadă că am o legătură cu activitatea respectivă. În perioada desfășurării turneului de tenis, eu eram la Cluj-Napoca, la o reuniune politică organizată de USR Cluj”, susține liderul USR Turda, prof. Ciprian Rigman.

Practic, este aceeași poziție adoptată și de fostul președinte-penal al USR Turda, Daniel Doboș, atunci când s-a scris pentru prima dată de cei 20 de ani de pușcărie făcuți în Germania pentru o dublă crimă, dar și de Andrei Suciu, vicepreședinte USR Turda și candidat USR la Primărie, atunci când s-a demonstrat (inclusiv în instanță) că a fost implicat în protejarea jafului de la Zoo Turda, investiție unde au ”dispărut” milioane de lei din banul public, pe lucrări neexecutate în realitate, dar decontate!

Conducerea liceului va analiza cazul
Situația a fost comunicată și Inspectoratului Școlar Județean, care a anunțat că trebuie demarată o cercetare și luate măsurile corespunzătoare.

„Conducerea Liceului va trebui să convoace comisia de disciplină și să ia măsurile pe care le cred de cuviință. Se poate ajunge chiar la sancționarea drastică a profesorului Rigman Ciprian”, a declarat Valentin Cuibus, inspector-șef al ISJ Cluj, care consideră că astfel de activități sunt ilegale.

Ingerința politică în activitatea sportivă a unui ONG finanțat de la bugetul local va fi analizată și de administrația locală. Primarul Cristian Matei a declarat că se va demara o anchetă care să verifice modul de cheltuire a banilor alocați de la bugetul local pentru activitatea sportivă.

Conducerea liceului a anunțat că va convoca o ședință a Consiliului de Administrație, în care se va lua în discuție detaliile apărute în mass media privind desfășurarea acestei competiții în sala de sport a liceului, în condițiile în care s-a făcut o promovare politică.

Persoană de contact Gelu Florea, redactor TurdaNews
www.TurdaNews.net, [email protected], 0744694876

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.