Școala Democratică – egalitate și respect

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

În primii ani de viață învățăm să mergem, să vorbim, să recunoaștem și să exprimăm emoții și să facem o multitudine de lucruri fără a urma cu rigurozitate un plan structurat despre ce și cum ar trebui învățat. Ne naștem cu o putere interioară incredibilă ce ne împinge spre dezvoltare. Copiii noștri sunt dornici să cunoască și să descopere lumea, fără constrângeri și condiționări.

În școlile democratice, curiozitatea naturală a copiilor este încurajată și hrănită, iar propriul ritm de învățare și dezvoltare al fiecăruia este respectat. Așteptarea ca un organ (creierul) să se comporte identic în cazul tuturor copiilor de o anumită vârstă este nerealistă. Așa cum copii cresc și se dezvoltă diferit din punct de vedere fizic, același lucru se întâmplă și pe planurile cognitiv, social și mental.

Imaginați-vă cum ar fi ca adult o persoană care și-a descoperit în timpul școlii vocația (împletirea între pasiune și abilități / talent) și a învățat să o folosească pentru binele lui și al celor din jur.

Ce este o Școală Democratică?
O școală democratică este mediu sigur și sănătos în care copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani se dezvoltă, cresc și învață in propriul ritm. Acest mediu are are la bază doi piloni principali, ambii la fel de importanți: autonomie în învățare și o comunitate de elevi și cadre didactice îndrumătoare guvernată de egalitate și respect.

Mod de funcționare
La nivel de implementare, școlile democratice au un orar în care sunt stabilite ce activități se desfășoară, în ce interval de timp, în ce sală și cu care îndrumător. Elevii își aleg în fiecare moment al zilei activitatea pe care doresc să o desfășoare, singurele constrângeri fiind cele date de spațiu și de traiul în comun din cadrul școlii.

O dată sau de două ori pe săptămână se întrunește consiliul școlii în cadrul căruia sunt dezbătute aspecte ale cotidianului școlii, de la reguli până la moduri de a proceda în anumite situații, cum ar fi de exemplu organizarea unei excursii sau aprobarea unei vizite. Participarea la consiliu este benevolă, toți membrii școlii având posibilitatea să-și exercite dreptul de vot dacă doresc. Dreptul de vot are o pondere egală indiferent de vârstă sau de statutul din școală (elev sau profesor).

Unele școli democratice au și un comitet de justiție care reglementează abaterile de la reguli. Din acest comitet fac parte elevi și profesori, de obicei numărul elevilor fiind mai mare decât numărul profesorilor. Problemele se rezolvă prin ascultarea ambelor părți implicate în conflict, apoi se încearcă medierea conflictului și se pronunță consecințe. Toate aceste acțiuni sunt rezumate într-un proces verbal semnat de cei în cauză.

Andreia Piticaş, fondatoare a Şcolii Democratice din Braşov şi membru în echipa didactică a Şcolii Democratice Kapriole din Germania, vorbeşte despre libertatea copilului de a alege.

Părinţii care nu mai vor să-şi lase copiii în sistemul actual de învăţămînt pot alege o alternativă… „democratică“. Modelul propus de Andreia Piticaş, o tînără profesoară de matematică, şcolită în Germania, este adus din Vest. E vorba de Şcoala Democratică Kapriole, prima de acest fel care funcţionează şi la Braşov. La această şcoală, copiii sînt liberi să aleagă doar ceea ce vor să înveţe, nu primesc note şi nu dau teste. În plus, elevii îşi fac propriile reguli şi tot ei sînt cei care „judecă“ în cadrul unui „comitet de justiţie“ cazurile în care un coleg încalcă aceste regulile.

Andreia Piticaş este membru în echipa didactică a Şcolii Democratice Kapriole din Germania, model pe care îl dezvoltă şi la Braşov. Sediul școlii este într-o vilă cu grădină din cartierul Schei. Şcoala nu are mulți copii. În completare însă, s-a deschis și un centru educaţional menit să pregătească părinţii şi viitorii elevii pentru şcoala democratică. Fiind o şcoală privată, va exista şi o taxă, dar care va fi stabilită împreună cu părinţii. „Se votează pur şi simplu, fiecare spune cu cît poate să contribuie şi nu o să fie neapărat o taxă unică pentru toţi, ci suma pe care şi-a asumat-o părintele la început. Dorinţa mea foarte mare este ca şcoala să şi-o permită oricine şi-o doreşte. Mi se pare o foarte mare greşeală să fac un produs foarte bun la care să aibă acces doar oamenii cu bani“, a spus iniţiatoarea proiectului. Andreia Piticaş a mai spus că oricine se poate implica în acest proiect pentru centrul educaţional. De exemplu, părinţii sau cetăţenii pot să doneze diverse obiecte, cărţi, atlase sau jucării pentru viitorii „şcolari democratici“ şi pot urmări activităţile grupului pe pagina de facebook a şcolii din Braşov.

„Fiecare are libertatea de a-şi urma pasiunea“
În cazul în care elevul sau părintele decide să-şi retragă copilul de la şcoală o poate face fără probleme, spune Andreia Piticaş, iar în cazul în care vrea să urmeze o anumită facultate sau liceu elevul va urma un curs intensiv de un an, după programa şcolară. „Nu vreau să forţez pe nimeni să înveţe ceva ce nu vrea. Fiecare are libertatea de a-şi urma pasiunea. De exemplu, sînt copii care nu vor să facă matematică decît foarte rar, o dată la cîteva luni, de exemplu. În momentul în care se apropie de final, dacă îşi schimbă planul despre ce vor să facă după ce termină şcoala, o pot face. Există cursuri care îi pregătesc pentru acel examen, adică se poate parcurge programa clasică. Nu e vorba de recuperat. Ei învaţă într-un an, ceea ce ceilalţi învaţă în sistemul de stat în zece ani. Materia pe primii opt ani de zile o poţi învăţa fără problemă în cîteva luni. Şi pentru mine, ca profesor care am predat acea materie, pot să spun că materia este destul de redundantă. Nu ai nevoie de 8, 10, 12 ani să înveţi materia, poate la nivel de liceu de matematică avansată … În şcoala noastră se învață, în aşa fel încît dacă există copii care vor să renunţe, să poată face oricând transferul în sistemul de stat“, a mai spus Piticaş. Sursa:scoalademocratica.ro

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •