Scumpiri de la 1 ianuarie 2019. Ministerul Finanţelor creşte acciza la carburanţi, ţigări şi alcool

Românii mai primesc o lovitură financiară. Începutul anului viitor va aduce scumpiri în lanţ la carburanţi, ţigări, bere şi băuturi alcoolice. Ministerul Finanţelor va creşte acciza pentru astfel de produse.

Benzina, motorina, ţigările, vinul şi berea vor avea accize mai mari cu 3,15%, adică accizele cresc proporţional cu rata inflaţiei, conform unui document publicat pe site-ul ministerului Finanţelor. Şi asta se va reflecta şi în preţuri.

De exemplu, la pompă, un litru de motorină care acum, în Bucureşti, costă 6 lei şi 20 de bani, se va scumpi cu 10 bani, la fel şi benzina. Aşa se face că, eliminarea supraacizei promisă de Guvern, tocmai pentru ieftinirea carburanţilor, ar putea rămâne doar pe hârtie, nu şi cu efecte în buzunarul românilor.

Din ianuarie, un pachet de ţigări ar putea fi mai scump cu 20 sau chiar 50 de bani, tot din cauza accizei. Taxe mai mari se vor plăti şi pentru băuturile alcoolice. Un litru de coniac care costă acum 70 de lei s-ar putea scumpi şi cu 2 lei pe litru.

Însă, până atunci, românii trec printr-un şoc financiar. Este vorba despre cei care au rate. ROBOR la 3 luni a crescut alert în ultima săptămână şi a ajuns 3.39%. Asta înseamnă că, faţă de anul trecut, cine are un credit Prima Casă plăteşte o rată mai mare cu 200 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.