Se apropie sfârșitul dominației Google și Facebook?

antitrust

SUA: Ziarele solicită o lege antitrust pentru protecția față de giganți web-ului, Facebook și Google

Se apropie sfârșitul dominației Google și Facebook în a mai folosi în mod gratuit conținuturile postate de redacții. Această solicitare a ajuns în Congresul SUA  prezentată de către  News Media Alliance (Nma) – asociație care reprezintă mai mult de 2 mii de ziare din Statele Unite printre care „Washington Post“,  „New York Times“ . Propunerea este de a se adopta o lege antitrust pentru protecția ziarelor americane față de giganți web-ului.

Cererile asociației este că, așa cum prevăd legile, se împiedică mass-media să lucreze împreună pentru a negocia cele mai bune oferte de publicitate cu platforme de internet și încurajează astfel cei doi giganți care continuă să controleze piața de publicitate și informare digitală. Împreună, Google și facebook, gestionează 60% din publicitatea digitală în America și 50% la nivel global, în timp ce publicitatea pe hârtie a scăzut cu două treimi față de acum 10 ani.

Și asta nu e tot: NMA susține că dominația Facebook și Google a creat un sistem economic bolnav în industria de media și în distribuție de știri, un sistem în care beneficiază doar cei doi giganți, în timp în care cititorii nu mai țin să aibă o legătură directă cu ziarele.

Acesta este motivul pentru care cele 2 mii de ziare avansează cereri  precise, în primul rând, pentru distribuția  veniturilor din publicitate. Facebook, de exemplu, și-a actualizat termenii de partajare a veniturilor cu articolele instant, cu toate că pentru NMA nu este de ajuns. NMA urmărește și să primească  mai mult sprijin pentru un modul care include și  abonamente prin Facebook și Google.

Există zvonuri că Facebook lansează o aplicație pentru mobil, care permite să se plătească pentru articolele solicitate. A treia cerere este legată de o repartizare mai mare a datelor colectate de cei doi giganți de pe seama  ziarelor. În cele din urmă ziarele cer celor doi giganți web să  dea mai multă vizibilitate brandurilor, ziarelor mari.

Potrivit sondajelor efectuate de  Pew/Knight Foundation, 10% dintre respondenți cred că sursa articolelor este Facebook, deși a fost produs de către alții. Această acțiune a NMA a deschis un scenariu fără precedent și este prima acțiune concretă împotriva monopolului celor doi, Facebook și  Google, în timp ce în Europa, cei doi giganți au ajuns deja în vizorul autorităților UE. Exemplu, amenzile colosale primite recent de Google. Sinteză potrivit tgcom24. Foto:Tubefilter.com