se întorc românii din străinătate?

Românii care au părăsit țara, din diferite motive, unii pentru un trai mai bun, alții pentru a-și urma familia, unii pur și simplu pentru că nu mai suportau aerul, tensiunea, vitezele sau politica din România, așadar, românii emigrați au ajuns la cifre alarmante și care ar preocupa orice guvern serios al unei țări în care statul nu înseamnă o entitate deasupra cetățenilor, fără cetățeni.
Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, sunt țările predilecte, deși nu cred că mai există vreo țară în lume care să nu aibă măcar un român acolo!
Cu peste șapte milioane de emigranți, probabil cifra este cu mult mai mare, România deține un loc fruntaș la exod, raportat la numărul de locuitori.
Problema nu este migrația, aceasta se petrece încă de la facerea lumii, ci fenomenele sociale care au repercursiuni asupra țării de origine. Plecarea creierelor, plecarea forței de muncă, a specialiștilor, medicilor, a femeilor care nasc fii cetățeni altor state, suferințele celor in familie care rămân acasă, copii fără unul din părinți și adesea fără amândoi, copii care sunt smulși din locul natal și duși printre străini, părinți și bătrâni rămași singuri, familii destrămate.

Perspectiva întoarcerii este o făgăduință intimă al fiecărui emigrat și nicidecum o politică de stat. Dorul este un sentiment permanent care animă românul și speră să vină ziua întoarcerii însă… locuri de muncă nu sunt nici pentru cei rămași, guvernele care se perindă încă își bat joc de cetățean și se întrec care mai de care să îl oprime, să-l determine să fugă din țară… apoi, cum va fi privit emigratul întors acasă? Cumva ca pe cineva prins asupra adulterului… (trădându-și iubirea de țară)… și întorcându-se spășit?
Cine știe!… Populații care au emigrat masiv și apoi s-au reîntors au mai fost și chiar recent, Polonia, țările ex-iugoslave, sunt exemple bune fiindcă iată, Polonia chiar s-a ridicat și asta prin forțe proprii și polonezi rătăciți prin lume sunt din ce în ce mai rar de văzut… Au avut programe guvernamentale pentru reîntoarcere? Nu. Guvernele lor au făcut câte ceva pentru întreagă țara lor și au creat premisa unui trai mai bun iar cei înstrăinați s-au întors integrându-se firesc, fără să ceara nimic special statului. Guvernele ar trebui să trateze pe toți cetățenii săi în mod nediscriminatoriu…
Vă propun un scenariu. Imaginați-vă că, în doar jumătate de an, se întorc în România un milion dintre cei plecați afară. Apoi, alt val… și tot așa, până la reîntoarcerea și a ultimului plecat!…
Care procese sau fenomene sociale ar stârni?… Ar amenința locul de muncă al românului rămas acasă, din motive de o mai bună productivitate al celui care a muncit pe afară?
Ar schimba fața României întoarcerea emigraților? Ar schimba comportamentul politicienilor?
Sau, foarte posibil, ar închide granițele pentru intrare… oricare guvern ar fi, de frică, de neputință…?(va urma)

Articolul precedentde ce oare s-a ajuns aici?
Articolul următorPartea a doua – se întorc românii din străinătate – România neguvernabilă
Scriitor și jurnalist, fondator Radio Vocativ, Revista Vocativ, Vocativ Plus, il romeno