Se poate spune că a început al treilea război mondial?

Al treilea război mondial: Iranul amenință că va efectua un alt atac teribil de tip Lockerbie asupra Statelor Unite.

DONALD TRUMP a fost avertizat să se aștepte la un alt Lockerbie de la președintele iranian, Hassan Rouhani, în timp ce Iranul a continuat să jelească moartea principalului său lider militar, Qassem Soleimani.

Rouhani a răspuns amenințării președintelui american de a lovi 52 de site-uri iraniene prin emiterea unui tweet criptic în care a spus că America nu va amenința niciodată Iranul și că „să-și amintească numărul 290”. El a scris: „Cei care se referă la numărul 52 ar trebui să-și amintească și numărul 290. # IR655. Nu amenința niciodată națiunea iraniană.”

Figura 290 se referă la numărul total de pasageri pe zborul IR655 al Iran Airways care au murit când avionul lor a fost doborât deasupra Golfului Persic de către armata americană în iulie 1988.

arme pentru profesori

În luna decembrie a aceluiași an, zborul 103 Pan Am s-a prăbușit în Lockerbie după ce o bombă a explodat la bord, ucigând toți cei 270 de pasageri.

Deși colonelul Gaddafi și Libia au fost acuzați de atacul terorist, agențiile de informații occidentale credeau că Iranul a ordonat bombardarea ca represalii pentru doborârea avionului în iulie.

Postarea lui Rouhani a fost interpretată de unii experți din Orientul Mijlociu ca o referire voalată la tragedia lui Lockerbie și …o recunoaștere implicită a implicării lor în tragedie.

Fatima Alasrar, analistă din Orientul Mijlociu la Școala de Studii Internaționale Johns Hopkins, a legat tweet-ul lui Rouhani cu dezastrul Lockerbie.

Ea a scris: „Rouhani amintește, practic, lui DonaldTrump de zborul #Iranian Air 655 care transporta 290 de pasageri care a fost doborât de un vas de război al Marinei SUA, Vincennes, în 1988. Deși a fost considerată o eroare umană, Teheran a lucrat în secret pentru a se răzbuna. Cum? #Lockerbie.”

A adăugat: „Compania aeriană Bo Am 747 Pan Am a explodat în Lockerbie, Scoția, în 1988 și a fost considerată o operațiune realizată de #Lybians când a fost #Iran care a orchestrat doborârea avionului și ar fi plătit Libienii să o facă. După ani de negare, Rouhani tocmai a recunoscut-o!”

Sute de mii de oameni în doliu s-au reunit luni la Teheran pentru a-i aduce un omagiu regretatului general al forței Quds.

Televiziunea de stat iraniană a estimat mulțimea că ar fi fost „milioane”, deși această cifră nu a fost confirmată în mod independent.

Soleimani a fost un personaj erou pentru majoritatea municipalităților iraniene, chiar și pentru cei care nu susțin regimul clerical.

Liderul suprem al țării, Ayatollah Khamenei, a condus rugăciunile și a plâns pe sicriul lui Soleimani.

La înmormântare a participat și fiica generalului, Zeinab, care le-a spus jurnaliștilor că Statele Unite se vor confrunta cu „o zi întunecată” pentru moartea tatălui ei.

Alți demnitari, inclus personalități militare și politice din Iran și aliații săi, au promis  să se răzbune pentru crimă.

În locul lui Soleimani, generalul Esmail Ghaani a spus la televiziunea de stat: „Atotputernicul Allah a promis să se răzbune pe martirul Soleimani. Desigur, se vor întreprinde acțiuni”.

Iranul a ridicat, duminică, miza conflictului în creștere cu Occident, renunțând la toate restricțiile la îmbogățirea uraniului, contravenind astfel condițiilor acordului nuclear din 2015, pe care Statele Unite l-a abandonat în 2018.

Această mișcare va obliga probabil semnatarii europeni la acord să înceapă o procedură de soluționare a litigiilor împotriva Iranului săptămâna aceasta.

La rândul său, acest lucru ar putea duce la o reînnoire a sancțiunilor ONU care au fost ridicate în temeiul acordului.

Diplomați din Franța, Marea Britanie și Germania se zbăteau pentru a vedea dacă există vreo cale de a salva acordul înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE, vineri.

În U.K. – Apetitul pentru război în Marea Britanie, după cum arată tendința pornirii celui de-al treilea război mondial din ultimele zile, este foarte scăzut.

Cu toate acestea, dacă Johnson este forțat să se alăture Statelor Unite într-un război împotriva Iranului, vor exista consecințe uriașe la nivel mondial.

În ciuda solicitărilor repetate din partea lui Johnson și omologilor săi europeni, de atenuare, relațiile SUA-Iran au continuat să scadă.

Într-adevăr, orice represalii din partea Statelor Unite sau a Iranului în ceea ce privește acțiunea militară ar putea, în realitate, să arate că cele două țări sunt deja de facto în război.

Guvernul a subliniat că Brexit-ul a fost cea mai mare provocare de politică externă a țării, dar dacă cel de-al treilea război mondial a izbucnit, conflictul pe scară largă dintre Iran și Statele Unite s-ar putea dovedi a fi o provocare mult mai scumpă pentru Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.