Se pot diagnostica bolile precum coronavirus, malaria, HIV, boala Lyme, depresia și anxietatea, cu un simplu SMARTPHONE?

Folosirea telefonului pentru a diagnostica boala sau a urmări afecțiunile medicale este precum căutarea sfântului graal pentru monitorizarea la distanță a sănătății.

Până acum nu a fost deloc practic să combinăm cele două lucruri, telefonul și aplicații sau dispozitive medicale, într-un singur aparat. Companiile tehnologice nu își doresc dureri de cap cu reglementarea care ar putea rezulta din cererea de etichetare a telefoanelor ca fiind și …dispozitive medicale…

Însă, inginerii de la Universitatea din Cincinnati au venit cu următorul lucru:

Profesorul UC, Chong Ahn, a proiectat un mic dispozitiv portabil de laborator care se conectează la un telefon, conectându-l automat la cabinetul medicului printr-o aplicație personalizată dezvoltată la UC.

Cu o singură picătură de sânge sau salivă pe un cip personalizat de laborator, conceput la UC, dispozitivul fiind mai mic decât un card de credit, poate diagnostica boli infecțioase precum coronavirus, malarie, HIV, boala Lyme sau nenumărate alte condiții de sănătate precum depresia și anxietatea.

Telefonul furnizează protocolul de alimentare și testare cu cipului de laborator. Un pacient pur și simplu pune un cip de laborator de plastic de unică folosință în gură, apoi îl introduce într-o fanta din cutia telefonului pentru a testa saliva.

Aparatul transmite automat rezultatele medicului către pacient printr-o aplicație personalizată creată pentru rezultate aproape instantanee.

În ultimul său studiu, Ahn și echipa sa de cercetare au folosit dispozitivul smartphone pentru a testa malaria. Dar dispozitivul ar putea fi folosit pentru teste inteligente pentru nenumărate boli cronice sau infecțioase sau pentru a măsura hormonii stresului.

„Toată lumea are un telefon – peste 3 miliarde de oameni”, a spus Ahn. „Deci cum putem folosi această tehnologie pentru a testa boli infecțioase precum coronavirus? Este un instrument de diagnostic rapid pe care îl puteți folosi acasă. Momentan este nevoie de câteva ore sau chiar zile pentru a diagnostica într-un laborator, chiar și atunci când oamenii prezintă simptome. Boala se poate răspândi, deci diagnosticarea rapidă ar ajuta foarte mult”

Studiul de malarie al lui Ahn a fost publicat în ianuarie în revista Nature Microsystems & Nanoengineering.

Proiectul demonstrează angajamentul UC pentru cercetare, așa cum este descris în direcția sa strategică numită Next Lives Here.

Echipa de cercetare a lui Ahn a dezvoltat dispozitivul creând un nou cip de laborator care folosește o acțiune capilară naturală, tendința unui lichid de a adera la o suprafață, de a urmări o probă pe două canale numite „test de flux capilar microcanal” .

Un canal amestecă proba cu anticorpi de detectare uscată prin congelare. Celălalt conține un material luminiscent liofilizat pentru a citi rezultatele când probele divizate se combină din nou pe trei senzori. Ahn a spus că dispozitivul este precis, simplu de utilizat și ieftin.

„Performanțele sunt comparabile cu testele de laborator. Costul este mai ieftin Și este ușor de utilizat „, a spus Ahn.„ Am vrut să simplificăm, astfel încât oricine să-l poată folosi fără antrenament sau sprijin. ”

Îmbunătățirea sănătății mintale

Sthitodhi Ghosh, autor principal al studiului, a declarat că cel mai mare avans la acest dispozitiv este proiectarea inovatoare a canalelor sale mici, care atrag în mod natural eșantionul prin intermediul tablelor de senzori folosind fluxul capilar.

„Inovația acestui dispozitiv – se folosește de un cip de laborator microfluidic bazat pe capilar”, a spus Ghosh. „Deci, întregul test are loc automat pe cip. Nu trebuie să faci nimic. Acesta este viitorul îngrijirii medicale personale”.

În timp ce dispozitivul are aplicații pentru diagnosticarea sau monitorizarea virusurilor sau a altor boli, Ahn a susținut că are potențial și în sănătatea mintală. Furnizorii de servicii de sănătate mintală folosesc deja smartphone-uri pentru a monitoriza starea de bine a pacienților prin sondaje periodice. Dar datele psihosociale pot fi subiective.

Ahn și-a amintit de durerea chinuitoare pe care a simțit-o când a fost internat pentru o infecție. El a avut dificultăți în a traduce cum se simțea pe o scară de durere de la 1 la 10 pentru medicii săi.

Tratamentul bazat pe dovezi

Prin testarea regulată a hormonilor sau a altor biomarkeri asociați cu depresia sau anxietatea, Ahn a spus că ar putea ajuta medicii să coreleze modul în care pacienții se simt. Acest lucru ar putea îmbunătăți tratamentul pentru nenumărați pacienți, a spus el.
Și dispozitivul poate folosi salivă și sânge, care este mai puțin invaziv și induce stresul unei înțepături a degetelor.

„Dacă sunteți stresați că aveți o înțepătură la deget, deja creează o prejudecată în testul de stres”, a spus Ghosh. „De aceea trecem la o metodă non-invazivă”.

Ahn urmărește un brevet pentru a-și comercializa dispozitivul. Compania de diagnostic medical Mico Biomed, care are birouri în Cincinnati, este co-autor al studiului.

Cel mai mare obstacol ar fi acela de a-i face pe oameni să se simtă suficient de încrezători și confortabili pentru a utiliza dispozitivul acasă, a spus el.

Dar cantitățile masive de date colectate de la teste de-a lungul timpului ar putea ajuta psihiatrii să înțeleagă mai bine biochimia din spatele bolilor mintale, ceea ce ar putea duce la tratamente bazate pe dovezi mai bune, a spus el.

„Visul meu pentru restul carierei mele UC este de a îmbunătăți sănătatea publică și mentală, oferind un nou instrument de sănătate mobil”, a spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.