Sex Tabú – un nou format de educație în afectivitate și sexualitate

Sex, între tabu și obsesii, diversități, lipsă… vom alege să vorbim astăzi despre educația tinerilor… pentru jumătate dintre tineri dragostea nu este …protejată. După cum rezultă dintr-o cercetare efectuată de Skuola.net pentru Durex pe un eșantion de 30 de mii de tineri între 14 și 25 de ani. Mai presus de toate, este o „cultură a sănătății”

Tinerii și sexul: o relație care, foarte des, se naște pe picior greșit. Lipsa unei educații sexuale, ca sursă de referință pe această temă este chiar virtualul. Skuola.net a lansat o avertizare în urma cercetării efectuate pentru Durex, pe un eșantion cu mai mult de 30 de mii de tineri între 14 și 25 de ani. Cifrele vorbesc, a fost cel mai amplu studiu pe această temă – vizând noile generații – și care nu s-a desfășurat până acum niciodată în Italia.

Educația sexuală se face pe net

Internetul este cel mai bun ”prieten” cui tinerii își încredințează dubiile și întrebările legate de sex: 67% dintre adolescenți, de fapt, atunci când vor să găsească un răspuns la întrebările lor cu privire la acest subiect, admite că le caută  pe internet. Medicul este aproape necunoscut: doar 13% evaluează dacă să consulte un ginecolog (sau un androlog). Alte opțiuni sunt ”minoritare”: doar 30% vorbesc cu unul dintre cei de aceeași vârstă, 23% au încredere în partenerul lor, 19%  se confesează părinților. Vremuri grele pentru ginecologi și andrologi: 6 din 10 fete și 8 din 10 băieți nu i-au vizitat niciodată. Și lucrurile nu se vor îmbunătăți dacă ca continua izolează  „activii sexual“ (aceștia sunt 36% din eșantion, mai mult de 10 mii de tineri): 55% nu a comparat cu urolog sau ginecolog. 9 din 10 nu au efectuat niciodată testul HIV și / sau să fi verificat prezența altor boli cu transmitere sexuală (MST).

Bolile cu transmitere sexuală nu sunt întotdeauna cunoscute

Prin urmare, creșterea cazurilor la aceste boli, raportate de autoritatea din sănătate nu ar trebui să fie surprinzătoare. Jumătate din respondenți, de asemenea, au demonstrat că nu știu să identifice ca atare prezența virusul papilloma, gonoreea, chlamydia, sifilis și chiar SIDA. Doar 64%, printre altele, știu că HIV nu este complet vindecabil. 81% dintre tineri, pe de altă parte, cred eronat că nu pot rămâne însărcinați la prima lor relație sexuală. În timp ce 52% nu știu că este posibil chiar și la 24 de ore după ciclul menstrual. Aproximativ 1 din 4, cu toate acestea, este convins că un ”coitus interruptus” este o metodă eficientă de contracepție pentru a evita sarcinile nedorite (și 14%, chiar dacă au fost conștienți, își asumă același risc).

Prezervativul este văzut mai mult ca un contraceptiv

Acest cadru ne ajută să înțelegem de ce cel mai potrivit instrument de prevenire, prezervativul, nu este unul standard. Printre cei activi din punct de vedere sexual, puțin peste jumătate îl utilizează în mod regulat, fără diferențe majore între cei care au un partener stabil și cei care au relații ocazionale. Motivul principal este evitarea sarcinilor nedorite și apoi, în al doilea rând, evitarea bolilor MST. Prin urmare, funcția sa este văzută mai mult ca una „contraceptivă”. Acest lucru este evidențiat de faptul că lipsa utilizării este în principal legată de utilizarea altor metode anti-sarcină, în primul rând pilula contraceptivă.

„Vina” prezervativului? Omoară pasiunea

O parte echitabilă de anti-prezervativ (27%) pretinde că nu o folosește pentru că diminuează plăcerea. Și aproximativ 1 din 10 dintre cei care au încercat măcar o dată să pretindă că scoaterea prezervativului în „momentul fierbinte” generează jenă sau rușine. Poate pentru că mulți (48%) nu știu că prezervativele sunt singurul dispozitiv care protejează împotriva HIV. Și aproximativ 1 din 4 nu știe că este cea mai eficientă metodă de a nu contracta boli cu transmitere sexuală.

Ne este rușine să cerem un prezervativ

Bariera de cumpărare rezistă: tinerii preferă metode de achiziție mai „discrete”. Doar 22% merg la farmacie. 38%, pe de altă parte, le cumpără la automate de pe stradă. 27%  consideră să fie  mereu sarcina partenerului. 7% le cumpără la supermarket, 4% online. Poate că ar fi suficient să înțelegem că prezervativele sunt utile pentru cuplu și nu doar pentru persoanelor single. Păcat că, până în prezent, 32% din eșantion crede că obținerea unui prezervativ este o prerogativă doar a unuia dintre cei doi, aproape exclusiv a bărbatului.

Campania de informare pentru cei mai tineri

Pe scurt, trebuie să informăm mai bine tinerii și să facem asta pe calea lor preferată,  internetul. Astfel, Skuola.net și Durex nu se vor opri doar pentru a identifica problemele, dar vor lucra în mod activ pentru a-și aduce o contribuție substanțială la îmbunătățirea situației. Planificate în următoarele câteva luni, o serie de inițiative care vor aduce acest mesaj în toată Italia: începe cu un tur – între februarie și aprilie – în licee, în trei orașe mari: Roma, Milano, Napoli. Scopul este de a experimenta, cu o mie de elevi, un nou format de educație în afectivitate și sexualitate. Odată ce tradiționala lecție frontală este abolită, informațiile vor fi puse la dispoziție prin chestionare și întrebări legate de sexul în condiții de siguranță și …de prevenire.

Platformele sociale reprezintă mijloacele de sensibilizare a adolescenților

Și, din moment ce canalele favorite de această categorie țintă sunt din ce în ce mai mult ”comunitățile social din online”, elevii implicați în acest turneu vor deveni protagoniști ai unei serii de videoclipuri realizate pentru a investiga abordarea acestora în ceea ce privește contracepția și pentru a elimina bariera de …stânjenire. Clipurile acestea vor însoți turneul și vor fi distribuite atât pe portalurile social, cât și pe portalul Skuola.net, în spațiul video de după-amiază dedicat pauzei. Instrumentul pentru a răspunde la mii de întrebări pe care elevii le-au adresat deja în domeniul cercetării. Durex, cu acest parteneriat, a ales o cale cea mai educativă pentru a vorbi cu cei tineri despre sexul sigur. Scopul este de a-i sensibiliza la utilizarea conștientă a prezervativelor, ajutându-i să înțeleagă importanța lor nu numai ca un instrument anticoncepțional, ci mai ales ca o metodă de prevenire a îmbolnăvirilor MTS( boli cu transmitere sexuală). Sinteza adaptata tgcom24

Am putea adăuga faptul că nu doar tinerii au carențe legate de educația sexuală, chiar și o mare parte dintre cei maturi, ceea ce înseamnă că și acestora li se adresează campania educațională. E greu să înveți calul bătrân la ham dar… se merită încercat!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

vă rog adăugați un comentariu
introduceți numele aici